29 martie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

GIURGIU – ”LIBER” DE PESTĂ PORCINĂ

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu informează proprietarii/deținătorii de porcine că au fost stinse toate focarele de pestă porcină africană din exploatațiile nonprofesionale și au rămas active 97 de cazuri de P.P.A. la porcii mistreți în 17 fonduri de vânătoare (209 morți și 98 vânați/uciși)

Precizăm că aplicarea măsurilor legale pentru asanarea focarelor de PPA implică cheltuieli considerabile, parte din ele suportate din bugetul Uniunii Europene și de asemenea afectează activitatea unor operatori economici (ferme comerciale de porcine), ferme care sunt cuprinse în zonele de restricții.

Achiziționarea de suine de la persoane necunoscute, fără documente sanitare veterinare reprezintă un risc major de extindere a Pestei Porcine Africane, în acest caz proprietarii de animale  putând fi sancționați contravențional, fapt ce duce, implicit, la neacordarea despăgubirilor cuvenite, în cazul apariției bolii.

Reamintim tuturor crescătorilor de suine că, în data de 08.11.2019, a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 902, Ordinul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, nr. 538/04.11.2019, pentru stabilirea dimensiunilor și a tipurilor de exploatații de suine pe teritoriul României.

Astfel, începând cu data de 08.11.2019, numărul maxim de porcine ce pot fi crescute într-o exploatație nonprofesională, deținută de persoane fizice neînregistrate la Oficiul Registrului Comerţului, este de 5 animale.

Subliniem faptul că fără sprijinul și înțelegerea cetățenilor, în special a crescătorilor de porci, apariția unor noi focare de boală nu poate fi stopată, fapt ce va duce la pagube economice importante atât în sectorul industrial cât și în cel gospodăresc.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.

D.S.V.S.A. Giurgiu

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER