marți , 19 ianuarie 2021
A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Acasa / Știrile zilei / PREȘEDINTELE CJ, ÎN CARANTINĂ! CE SPUN AUTORITĂȚILE COMPETENTE DESPRE ACEST CAZ?

PREȘEDINTELE CJ, ÎN CARANTINĂ! CE SPUN AUTORITĂȚILE COMPETENTE DESPRE ACEST CAZ?

După ce Marian Mina a făcut o serie de acuzații la adresa autorităților pe un post TV național – referitor la faptul că a fost nevoit să intre în carantină la domiciliu – primii care au reacțonat au fost reprezentanții DSP Giurgiu, care au emis următorul comunicat de presă:

”Vă facem cunoscut faptul că, pentru  un contact direct (din familie sau colectivitate al unui caz confirmat) este dispusă de către DSP județeană (în urma anchetei epidemiologice), prin decizie, măsura carantinării la domiciliu pentru 14 zile – conform Ordinului MS nr.1309/21.07.2020. În cazul în care contactul apropiat al cazului confirmat (aflat în carantină la domiciliu) devine simptomatic și nu necesită internare, va putea fi testat conform recomandărilor de prioritizare a testării pentru COVID-19 (INSP), gratuit prin recoltarea la domiciliu a probei de către personal al ambulanței sau DSP. Dacă devine simptomatic și necesită internare va fi testat COVID la spitalul la care este transportat de SAJ sau SMURD.

Dacă aflat în carantină la domiciliu în baza deciziei DSP județeană nu poți părăsi locația de carantină pentru a merge la laborator pentru recoltare probe test COVID.

Deasemeni, în cazul în care  o persoană a obținut un rezultat negativ pe perioada carantinării la domiciliu nu i se poate suspenda măsura dispusă – conform art.7 pct.3. din Legea 136/2020.
Orice laborator are obligația (conform Metodologiei INSP de supraveghere a COVID-19 din 23.07.2020) să raporteze buletinele de analiză cu rezultate validate și la DSP de apartenență a cazului.

In urma ieșirii publice  pe postul de televiziune RTV, din seara zilei de 27.07.2020 (emisiune moderată de domnul Ciutacu Victor), a domnului Mina Marian, prin care isi exprima nemulțumirea de a fi carantinat la adresa declarată, vă comunicăm următoarele:

-domnul Marian Mina a fost contact direct (apropiat) cu caz pozitiv COVID 19 , conform definiției de caz, cu domnul Covaci Radu, testat pozitiv in data de 23.07.2020;

-din ancheta epidemiologica a domnului Covaci Radu, reiese ca domnul Mina Marian, a intrat in contact apropiat ultima oara cu domnul Covaci Radu, pe data de 20.07.2020;

-conform Legii nr. 136, art. 7, lit.b, carantina persoanelor se instituie ,,persoanelor care au intrat in contact direct cu cel putin o persoana confirmata cu o boala infectocontagioasa’’, pe o perioada de 14 zile, de la data ultimului contact cu cazul confirmat, conform Metodologiei de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID 19).

Intr-adevar, domnul Mina Marian este testat de doua ori ( rezultate negative), in interval de sapte zile de la data ultimului contact cu cazul confirmat pozitiv; un test efectuat din propria initiativa  si un alt test efectuat in a saptea zi de la data ultimului contact, test concludent conform metodologiei in vigoare.

Domnul Mina Marian va iesi din carantina de la adresa mentionata pe chestionarul de ancheta epidemiologica , in data de 02.08-03.08.2020, orele 24.00, dupa care , isi va putea relua activitatea profesionala.

Chestionarul a fost intocmit prin telefon, de catre reprezentantii DSP Giurgiu, de comun acord cu domnul Mina Marian.

 

 

 

 

Director Executiv,                                                     Dir.Adj. San.Publica,

Micu Claudia                                                             Dr.Ciobanu George”

La rândul lor, și reprezentanții Prefecturii Giugiu au luat poziție:

”Urmare a declarațiilor susținute în seara zilei de 27.07.2020 la un post de televiziune național de către Președintele Consiliului Județean Giurgiu, pentru o corectă și obiectivă informare a opiniei publice, facem următoarele precizări:

Conform legislației în vigoare, coordonarea activității de testare în vederea depistării infecției cu SARS Cov 2 se realizează la nivel județean de către Direcția de Sănătate Publică Giurgiu.

Din informațiile furnizate de către conducerea acestei instituții referitoare la modul în care s-a realizat carantinarea domnului Marian Mina, aceasta a fost efectuată conform metodologiei de testare  aplicabilă oricărui cetățean român, indiferent de funcția pe care o deține.

În cazul lui Marian Mina,testarea și, implicit carantinarea,s-au impus ca urmarea desfășurării unei anchete epidemiologice, în cadrul căreia  DSP Giurgiu a stabilit că acesta a fost contact  direct al unei persoane de sex masculin depistată anterior pozitiv cu noul coronavirus.

Referitor la afirmațiile domnului Marian Mina  cu privire la conducerea Instituției Prefectului, pe care o acuză că „face poliție politică și îi amenință pe primari”, reiterăm încă o dată opiniei publice următoarele:

– activitatea Instituției Prefectului la nivelul județul Giurgiu este guvernatăde principiul imparțialității, exercitându-și atribuțiile legale fără subiectivism și doar în scopul satisfacerii interesului public al cetățenilor județului;

– principalele atribuții conferite de lege prefectului constau în asigurarea la nivelul întregului județ a respectării actelor normative în vigoare de către autoritățile publice locale și serviciile publice deconcentrate, precum și de coordonare a serviciilor publice deconcentrate.  Ori, îndeplinirea acestor atribuții nu poate fi realizată decât prin activități de îndrumare,   monitorizare și verificare, iar în situația în care sunt constatate nereguli, stabilirea măsurilor necesare pentru remedierea neconformităților reținute.

– potrivit aceluiași Cod administrativ care reglementează activitatea Instituției, între prefecţi, pe de o parte, consiliile locale şi primari, precum şi consiliile judeţene şi preşedinţii consiliilor judeţene, pe de altă parte, nu există raporturi de subordonare, ci  raporturi de colaborare, aspect de altfel cunoscut de către marea majoritate a aleșilor locali  care au găsit la Instituția Prefectului Giurgiu  sprijin,  susținere și soluții la problemele cu care se confruntă ori de câte ori a fost necesar, conștienți de  faptul că, indiferent de funcția pe care o ocupăm,  suntem în slujba cetățenilor și a colectivității locale.

 

Pe această cale,  atragem încă o dată atenția domnului Marian Mina asupra faptului că, prin răspândirea unor știri false referitoare la activitatea Instituției Prefectului și la modul de gestionare a pandemiei, acesta nu face altceva decât să încerce să creezeîn mod artificial în spațiul public o stare de nesiguranță și neîncredere în autoritățile locale și județene, și să așeze județul Giurgiu într-o lumină nefavorabilă și nemeritată la nivel național.

 

Nu în ultimul rând,  îi amintim domnului  Marian Mina că, în calitatea de Președinte al Consiliului Județean Giurgiu pe care o deține, îi revine cu atât mai mult obligația morală de a dovedi  tuturor că dumnealui este un cetățean responsabil,  care respectă legea și nu face abuz de autoritatea cu care a fost învestitși pe care a obținut-o  ca urmare a încrederii acordată de  giurgiuveni.

PREFECT,

 

ANETA MATEI”

Verifica si

PREŞEDINTELE IOHANNIS, LA BOLINTIN, ÎN FINALUL CAMPANIEI „O PĂDURE CÂT O ŢARĂ”

Șeful statului, Klaus Iohannis, a participat miercuri la evenimentul organizat în Bolintin – Vale, județul …

  • Acest site foloseste cookie-uri |
  • Acceptă
  • Respinge
  • | Pentru mai multe informații despre cookie-uri
  • No valid page specified.