27 iulie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

165 DE LOCURI LIBERE ÎN ȘCOLILE PROFESIONALE DIN JUDEȚ

Ministerul Educației anunță că la nivel național, pentru cea de-a doua etapă de admitere în învățământul liceal  sunt disponibile 21.951 de locuri (18.922 de locuri pentru învăţământul profesional de stat, respectiv 2.959 de locuri pentru învăţământul dual).

Potrivit statisticilor oficiale, în școlile profesionale din județul Giurgiu sunt disponibile, pentru această etapă de admitere, 165 de locuri, la Colegiul Tehnic ”Viceamiral Ioan Bălănescu”, Liceul Tehnologic ”Dimitrie Bolintineanu ” (Bolintin Vale) și Liceul Tehnologic ”Ion Barbu”.

Cele mai multe locuri libere sunt la ”Viceamiral Ioan Bălănescu”, specializarea Electromecanic utilaje și instalații industriale (27 de locuri).

În prima etapă de admitere, au existat și specializări ale școlilor profesionale la care nu s-a înscris nimeni. Este vorba despre  ”Operator la mașini cu comandă numerică”și ”Preparator produse din lapte” – ambele, la Colegiul Tehnic ”Viceamiral Ioan Bălănescu”.

La polul opus se află Școala Profesională din Clejani, unde toate locurile au fost ocupate și Liceul Tehnologic ”Ion Barbu”, unde, la specializarea ”Ospătar (chelner), vânzător în unitățile de alimentație” s-au înscris 31 de elevi, pe 30 de locuri.

”Etapa a doua de admitere în învăţământul profesional de stat începe în 31 august, iar înscrierea elevilor se derulează astfel:

  • în perioada 31 august – 3 septembrie 2018, la unitățile de învățământ profesional la care au rămas locuri libere în urma etapei I de admitere și care organizează sesiune de preselecție pe baza fișelor de înscriere în învățământul profesional de stat;
  • în data de 5 septembrie 2018, la unitățile de învățământ profesional la care au rămas locuri libere în urma etapei I de admitere și care nu organizează preselecție pe baza fișelor de înscriere în învățământul profesional de stat.

Detalii despre unităţile de învăţământ care au locuri libere pentru învăţământul profesional şi pentru învăţământul dual, precum și o situaţie centralizată la nivel naţional privind numărul de locuri libere sunt publicate pe alegetidrumul.ro.

Reamintim că formarea elevilor pe această rută este susţinută financiar prin bursa profesională care se acordă în cuantum de:

  • 200 lei lunar (de la bugetul de stat) – dacă elevul este înscris la învăţământul profesional;
  • minimum 400 lei lunar (200 lei de la bugetul de stat și minimum 200 de lei de la operatorul economic cu care elevul încheie un contract individual de practică) – dacă elevul este înscris la învăţământul dual.

Informații privind perioadele aferente admiterii în etapa a doua în învăţământul profesional şi dual pentru anul școlar 2018-2019 se regăsesc aici” – arată reprezentanții Ministerului Educației pe siteul oficial.

 

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER