Devenise, în ultimele două decenii, cel puțin, o rutină faptul că Direcția Generală de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului Giurgiu să rămână, cel mai târziu în luna octombrie a fiecărui an, fără fonduri de salarii. Nu de puține ori, angajații și-au manifestat nemulțumirea legată de această situație în stradă, și, cel puțin în ultimii doi ani, conducerea Consiliului Județean Giurgiu a încercat tot felul de artificii (ajungând până la a face „antecamera” la ministerele de resort) reușind, într-un final, să acopere lispurile ultimelor două luni.
Iată că anul acesta este pentru prima dată când angajații Consiliului Județean, precum și ai direcțiilor subordonate, pot sta liniștiți: fondurile de salarii, precum și pentru voucherele de vacanță (atât cele aferente anului în curs, precum și restanțele câștigate în instanță), sunt asigurate pentru tot anul.
„Bugetul acestui an este un buget accesibil, ca idee generală. Dar vreau să fac această precizare extrem de importantă: este primul an, din ce cunoștințe și amintiri am eu, în care este acoperit, INTEGRAL, fondul de salarii la Consiliul Județean și instituțiile din subordine.
În fiecare an, din rațiuni mai mari sau mai mici, DGASPC (considerată cel mai mare consumator și „Cenușăreasa” instituției) primea fonduri salariale de până la maxim 10 luni din an.
Este prima dată când colegii noștri de la DGASPC pot să stea liniștiți. Indiferent de ce se va întâmpla, din punct de vedere economic. Colegii noștri de la DGASPC Giurgiu merită acest efort, pentru că am pretenții foarte mari de la această instituție, cel mai mare angajator din județ, este o problematică extrem de complexă acolo, pe care noi, conducerea CJ, am dori să o vedem abordată, de la an la an, cu tot mai mult profesionalism.
Sunt multe cazuri, de o tragedie greu de trăit în lumea normală, și chiar dacă sunt încă în organigramă locuri vacante pentru specialiști (psihologi, logopezi, asistenți sociali, kinetoterapeuți etc), cu un dram de suflet și foarte multă bunăvoință eu cred că, până la ocuparea acestor posturi, ne străduim, se pot compensa aceste lipsuri pentru a oferi rezidenților din DGASPC tratamentul de care au nevoie și pentru care statul s-a angajat”, a precizat, în cadrul conferinței de presă de joi, 5 ianuarie, președintele CJ Giurgiu, Dumitru Beianu.
Bugetul anului 2023 pentru Consiliul Județean este de 159 de milioane de lei, cărora li se adaugă sumele obținute din finanțările din Fondurile Europene, suma totală ajungând, în aceste condiții, la 340 de milioane de lei.
„Anul 2023 va fi un an foarte greu, conform celor spuse de specialiști, dar eu nu vreau să mă lamentez. Va fi greu și pentru județul Giurgiu, pentru că sunt foarte multe finanțări disponibile, deloc ușor de accesat. Avem colegi bine pregătiți, ne străduim și găsim consultanți calificați pe cele mai multe dintre proiecte”, a mai precizat președintele Dumitru Beianu.
www.evenimentgr.ro