8 mai 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

630 DE VOLUNTARI – 10.000 DE PUIEȚI PLANTAȚI ÎNTR-O ZI LA VÂNĂTORII MICI

Sâmbătă, 30 martie 2024, 630 de voluntari și-au unit forțele pentru a da viață unei noi păduri, pe o suprafață de 2 ha, în comuna Vânătorii Mici, jud. Giurgiu. 10.000 de puieți din 4 specii diferite, frasin, stejar, ulm și salcâm, au fost plantați de voluntari de toate vârstele, dând o nouă viață terenurilor degradate și neproductive din această comună.

Acțiunea a fost organizată de Asociația Act for Tomorrrow, în cadrul programului „România plantează pentru mâine”, cea mai mare inițiativă privată de plantare din România, inițiată de OMV Petrom și s-a bucurat de sprijinul Primăriei Comunei Vânătorii Mici, care a pus la dispoziție terenul care a fost împădurit.

În cadrul evenimentului au participat angajați OMV Petrom, numeroși angajati din companiile partenere din mediul privat, studenți, părinți și copii, sute de voluntari pasionați de fapte bune și implicare, precum și persoane din comunitatea locală.

Evenimentul de plantare de sâmbătă vine în completarea unor ample actiuni de plantare și voluntariat, desfășurate de Asociația Act for Tomorrrow în perioada 2019-2020. Astfel, 90.000 de puieți, au fost plantați pe o suprafață de 18 hectare, în ultimii 5 ani, în comuna Vânătorii Mici, jud. Giurgiu, cu sprijinul a 1.730 de voluntari. Aceștia formează astăzi noi păduri, care vor reprezenta o sursă importantă de oxigen pentru comunitatea locală.

Pădurile joacă un rol esențial în captarea dioxidului de carbon din atmosferă, motiv pentru care acțiunile de plantare reprezintă una dintre cele mai bune măsuri pentru a mări suprafața acestor rezervoare de carbon. De asemenea, pădurile reprezintă una dintre cele mai bune modalități de a reechilibra solul, de a atenua fenomenul de deșertificare, a crește calitatea aerului și a evita fenomenele meteo extreme. Asociația Act for Tomorrow derulează acțiuni de plantare în România începând cu anul 2019, contribuind până în prezent la creșterea suprafețelor împădurite din țară cu peste 200 de hectare.

Aceste acțiuni de plantare vin ca un răspuns la problema suprafeței de păduri de la nivelul județului Giurgiu. În 2020, Giurgiu se afla printre județele cu cele mai mici suprafețe din România, cu doar 10.4% suprafață plantată, aflându-se sub media Uniunii Europene, de 39%, și sub obiectivul Programului Natura 2000, de 40%.

„Mulțumim Primăriei Comunei Vânătorii Mici pentru deschidere și susținerea oferită în realizarea acestor ample acțiuni de împădurire. Le mulțumim și tuturor partenerilor din mediul privat care au sprijinit acest demers, dar și tuturor voluntarilor care ne-au fost alături în acești ani și ne-au susținut să transformăm aceste terenuri degradate în noi păduri, care vor oferi oxigen generațiilor viitoare. Ne bucurăm că, prin programul România Plantează pentru mâine, cu sprijinul OMV Petrom, putem să regenerăm solurile degradate din zona de sud a României, care au nevoie de intervenție cât mai rapidă. Împăduririle pot să oprească și să atenueze fenomenul de deșertificare și să favorizeze regenerarea naturală a acestora.” a declarat Andrei Coșuleanu, Președintele Asociației Act for Tomorrow

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER