18 octombrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

PREVIZIBIL: SE APROPIE CRĂCIUNUL, CREȘTE NUMĂRUL FOCARELOR DE PESTĂ!

Pesta porcină africană a fost depistată în 64 dintre cele 220 de localităţi din judeţ, ultimele focare descoperite fiind în Uzunu, unde PPA a fost confirmată în opt gospodării în doar câteva zile, a declarat luni, pentru AGERPRES, şeful Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Giurgiu, Liviu Florescu.

„Pesta porcină africană a evoluat şi evoluează în 64 din cele 220 de sate şi localităţi din judeţ unde au fost depistate 240 de focare de pestă. În 18 localităţi din judeţ a fost aplicată măsura uciderii preventive a tuturor porcilor din acele localităţi. Uzunu este ultima localitate din judeţ în care a fost confirmată PPA şi se manifestă destul de agresiv pentru că în doar câteva zile au fost confirmate opt focare de boală în gospodăriile populaţiei. Localitatea este sub supraveghere şi, în funcţie de evoluţia bolii, vom lua decizia uciderii preventive a tuturor porcilor”, a declarat Liviu Florescu.

El a precizat că, de la începutul epidemiei de PPA, în judeţ au fost ucişi 9.915 porci şi alţi 949 au fost găsiţi morţi din cauza bolii.

„PPA s-a manifestat şi la cinci ferme din judeţ din localităţile Letca Nouă, Cetatea şi Herăşti unde au fost ucise 8.000 de capete de suine. Aici a fost făcută dezinfecţia şi curăţenia mecanică, iar zona este sub supraveghere pentru a se putea relua popularea cu porci santinelă”, a completat Liviu Florescu.

Directorul DSVSA Giurgiu a adăugat că în judeţ este în derulare şi despăgubirea populaţiei pentru porcii ucişi preventiv, până acum fiind efectuate plăţi pentru 80% dintre porcii ucişi, valoarea totală a despăgubirilor efectuate fiind de cinci milioane de lei.

www.agerpres.ro

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER