Lipsa materialelor de protecție pentru personalul medical este, fără îndoială, cea mai arzătoare problemă, în plină pandemie de coronavirus, problemă ce se manifestă la nivel național.
La fel de gravă este și lipsa echipamentelor medicale necesare pentru tratarea pacienților afectați de această boală, ajunși în stadii critice.
Din păcate, această epidemie a găsit România într-o situație extrem de rea: stocurile de materiale și echipamente erau, practic, zero, aceasta fiind una din multele ”realizări” lăsate în urmă de ”benefica” guvernare PSD.
A început apoi o luptă contra-cronometru, în încercarea de a dota spitalele și, în special, personalul medical, cu ceea ce lipsea: în primul rând, material de protecție.
Numai că, în situația dată, era extrem de dificil: toate țările se luptau pentru astfel de materiale și echipamente.
Totuși, au început să apară soluții, iar spitalele au început să primească vitalele echipamente și materiale.
Așa s-a întâmplat și la Giurgiu, unde ISU – instituție căreia i s-a atribuit sarcina distribuirii acestor materiale – duce, zilnic, la spitalele din județ – dar și la Serviciul Ambulanță – combinezoane, mănuși și măști de protecție, toate achiziționate de Guvern.
Spitalul de la Giurgiu este, după cum se știe, în subordinea directă a Consiliului Județean, așa că ar fi fost de așteptat ca prima instituție care să ”sară” în ajutorul medicilor și asistentelor de aici să fie ”patronul” CJ.
Doar că… până acum, cel puțin, nu s-a văzut, nu s-a auzit nimic în acest sens. A fost o ședință în urma căreia mai-marii CJ au ”raporat”, mândri, că s-au alocat fonduri pentru Spital, au fost niște fotografii și laude pe facebook și… cam atât.
De aceea, este firesc să ne întrebăm ce a făcut și ce face, concret, CJ pentru Spitalul Județean. Concret însemnând niște cifre, niște date… de exemplu: câte măști, câte combinezoane, câte mănuși de protecție pentru personalul medical au fost achiziționate de CJ? Câte din aceste materiale au ajuns la cei care le așteaptă ”cu sufletul la gură”, mai ales acum, când spitalul din Giurgiu este inclus pe lista unităților ce internează și tratează pacienții infectați cu COVID?
Aceași întrebare este valabilă și pentru echipamentele vitale în această situație – ventilatoare, aparatură ATI etc: câte astfel de aparate au ajuns la Spital, cumpărate cu bani de la CJ?
Sunt întrebări la care ar trebui să aflăm un răspuns, pentru că acei bani pe care CJ se laudă că i-a alocat Spitalului provin dintr-un buget – național sau județean, nici nu mai contează – buget alimentat, până la urmă, din banii noștri, ai tuturor…