18 octombrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

DEPUTATUL TOMA PETCU: ”TOATE MOTIVELE DE NEMULȚUMIRE FAȚĂ DE SISTEMUL SANITAR DIN GIURGIU POT FI LEGATE DOAR DE PSD!”

Afirmația este făcută într-un comunicat de presă oficial, pe care îl redăm integral:

”Am așteptat foarte mult timp și m-am gândit dacă ar trebui să răspund sau nu la toate atacurile politice pe care PSD Giurgiu le face la adresa Guvernului și a PNL. Consider însă  că în această perioadă pentru noi politicienii este important mult mai important modul în care gestionăm o situație de criză, unică în istoria postdecembristă, prin care trece România și întreaga omenire. Prin gestionare înțeleg ca toți cei care avem atribuții exprese în statul român să ni le îndeplinim, fiecare pe funcțiile pe care am fost numiți sau aleși, și să lăsăm deoparte adversitățile  politice. Îmi pare rău că atât eu, cât și colegii din PNL nu facem pe placul celor din PSD Giurgiu, de a nu respecta deciziile și hotărârile pe care le adoptă Guvernul în această perioadă și, probabil , ar fi trebuit să ne plimbăm cu mașini decapotabile în plină criză de coronavirus, doar pentru a ne vedea cetățenii din Giurgiu că existăm.

Aș vrea,totuși,să îl întreb public pe președintele Consiliului Județean Giurgiu, Marian Mina, cum își explică faptul că în condițiile în care cunoștea încă de la începutul acestui an iminența începerii crizei de coronavirus, a aprobat în ședință de consiliu, din luna februarie, un buget mult mai mic decât anul trecut pentru Spitalul Judetean de Urgență Giurgiu. Totodată, aș vrea să se comunice public, atât de către conducerea Consiliului Judetean cât și de cea a Spitalului Județean, ce achiziții pentru combaterea epidemiei de coronavirus au făcut în ultimele două luni. Deocamdată, din comunicările publice, singurele materiale și echipamente primite de Spitalul Județean Giurgiu au fost cele repartizate de Guvernul României prin Departamentul pentru Situații de Urgență (ISU Giurgiu) și echipamentele date de Crucea Roșie Giurgiu, din donațiile pe care aceasta le-a primit. Apreciez faptul că președintele Consiliului Județean, Marian Mina, s-a gândit să. facă o rectificare bugetară pentru alocarea de sume suplimentare Spitalului Județean Giurgiu și mi-aș dori ca toți cei 4,5 milioane de lei alocați să fie cheltuiți eficient de catre conducerea spitalului giurgiuvean, în lupta pentru combaterea coronavirusului. Totodată, pentru a fi siguri că acest lucru se întâmplă, consider că este necesar ca toate achizițiile realizate de spital să fie comunicate public, în momentul în care se materializează, astfel încât, atât cetățenii cât și cadrele medicale să aibă încredere că acele echipamente și materiale necesare în lupta cu epidemia de coronavirus, există.

De asemenea, salut efortul făcut de Guvernul PNL, prin Ministerul Economiei, acela de a aproba în Adunarea Generală a Acționarilor, sume importante de bani pentru mai multe spitale din România, printre acestea aflându-se și Spitalul Județean Giurgiu, cu suma de 1,5 milioane lei, bani necesari pentru sistemul sanitar giurgiuvean, mai ales că următoarele săptămâni se anunță a fi critice în lupta cu pandemia care a cuprins intreaga lume.

Atrag atenția însă, atât conducerii Consiliului Județean Giurgiu, cât și cea a Spitalului Județean Giurgiu că au la dispoziție în acest moment aproximativ 6 milioane de lei pentru achiziționarea de materiale și echipamente sanitare și le cer să apeleze la procedurile simplificate de achiziții pe care Guvernul le-a aprobat în această perioadă, astfel încât să realizeze achiziții cât mai rapide pentru tot ceea ce este necesar în lupta cu virusul Covid-19.

Este foarte important ca cei care vor derula aceste achiziții să le realizeze cu respectarea legislației în vigoare și cu o transparență cât mai mare, pentru că toate aceste cheltuieli să fie eligibile pentru a fi decontate de Ministerul Fondurilor Europene, prin schemele de finanțare pe care Guvernul României le-a negociat cu Comisia Europeană, astfel încât toate cheltuielile făcute de către spitale în lupta pentru combaterea coronavirusului, să fie decontate de către Comisia Europeană. Cu alte cuvinte, sistemul sanitar din Giurgiu are o ocazie unică să realizeze achiziții de 6 milioane de lei și să realizeze documentația necesară pentru ca această sumă să fie recuperată de la Comisia Europeană.

Sper ca acum,in al doisprezecelea ceas, conducerea PSD a Consiliului Județean Giurgiu să realizeze că aceasta este o ocazie unică pentru a dota Spitalul Județean Giurgiu cu materiale și echipamente necesare în lupta cu Covid-19, dar să și recupereze aceste sume pentru a le ptea folosi în dotarea și modernizarea spitalului. Atrag, din nou,atenția asupra unui fapt pe care probabil conducerea PSD Giurgiu nu-l mai realizează în acest moment, Spitalul Județean Giurgiu a fost și este condus de aproximativ 6 ani de oameni apropiați PSD Giurgiu, Consiliul Județean Giurgiu este de 4 ani condus de PSD Giurgiu și din ultimii 3 ani, peste 2 ani și jumătate Guvernul României a fost condus de PSD. Toate motivele de nemulțumire legate de sistemul sanitar din Giurgiu pot fi legate doar de PSD, iar eforturile pe care Guvernul Orban le face în acest moment este unul excepțional, pentru că ne aflăm într-o situație excepțională.

În final, fac apel către conducerea PSD Giurgiu să dea dovadă de mai multă responsabilitate și echilibru și să nu mai încerce capitalizarea politică pe baza unei pandemii mondiale și a unei crize în sănătate nemaiîntâlnită în ultimii 50 de ani și să se concentreze mai mult pe atribuțiile pe care le au în funcțiile în care au fost aleși sau numiți.

De asemenea, vreau să le mulțumesc tuturor celor aflați în linia întâi, care astăzi sunt eroii noștri, cei care lucrează zi de zi într-un mediu expus contaminării cu coronavirus, mă refer la medici, asistenți, infirmiere, brancardieri, angajați atât ai spitalelor cât și ai serviciilor de ambulanță, angajați ISU, Poliției, Jandarmeriei, Armatei, Poliției de Frontieră, angajaților DSP, tuturor celor care lucrează în zona de prestări servicii publice și de asigurare a utilităților, angajaților din supermarketuri și magazine și a tuturor celor care în fiecare zi ies din casă pentru a se asigura că viața românilor merge într-un ritm normal.

Vreau să îndemn toți giurgiuvenii la calm și răbdare, să stea pe cât posibil izolați în case, să respecte toate normele și regulile de izolare și carantină, să respecte toate indicațiile comunicate public, atât de igienă personală cât și de sănătate personală, pentru a ne asigura că împreună vom trece cu bine prin această criză.

STAȚI ACASĂ!

Toma Petcu,

deputat de Giurgiu

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER