18 octombrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

PREȘEDINTELE PNL GIURGIU, DAN MOTREANU, CĂTRE PSD: ”ÎNCETAȚI CU SCAMATORIILE PARLAMENTARE ȘI MINCIUNA!”

Propunerile fiscale populiste pe care au reușit să le treacă vineri prin Parlament PSD și acoliții lor nu sunt doar inutile, ci și periculoase pentru că pot zădărnici măsurile bune luate deja de Guvern pentru sprijinirea cetățenilor și a companiilor afectate de criza COVID-19.

PSD să înceteze cu scamatoriile parlamentare și minciuna!

❗️Guvernul a hotărât deja prin Ordonanță de Urgență (OUG 37/2020) suspendarea cu până la nouă luni a plății ratelor bancare pentru persoanele fizice și juridice cărora li s-au diminuat veniturile din cauza crizei medicale, cu posibilitatea prelungirii perioadei de creditare cu perioada suspendării.

IMPORTANT! Dobânda aferentă perioadei de suspendare, în cazul creditelor imobiliare, se constituie într-o creanță separată, nepurtătoare de dobândă, garantată integral de stat, și care se va plăti eșalonat în 60 de rate, deci 60 de luni. NU există “dobândă la dobândă”, cum încearcă social – democrații să-i mintă pe români.

Decizia de amânare a ratelor a fost luată după o consultare serioasă cu Banca Națională a României, care trebuie să asigure lichiditatea băncilor, consultanți fiscali și reprezentanți ai mediului de afaceri, Guvernul liberal fiind conștient că această măsură trebuia pregătită cu ajutorul experților și nu de politicieni.

❗️În cazul firmelor închise de decret sau care au avut activitatea afectată direct sau indirect de criza COVID-19 și care obțin online certificatul de urgență de la Ministerul Economiei, OUG 29 prevede pentru acestea suspendarea plății utilităților și chiriei.

Amânarea la plată pentru serviciile de utilități şi chirie este prevăzută și în cazul PFA-urilor, și profesiilor liberale afectate de criza COVID. Serviciile de utilităţi vizate sunt: electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice şi de internet.

Aceste IMM-uri nu datorează nici penalități pentru întârzieri în executarea obligațiilor decurgând din contractele încheiate cu autoritățile publice.

De aceste amânări la plată beneficiază și următoarele categorii profesionale a căror activitate este afectată direct prin măsurile luate de autoritățile publice:
– notarii, avocații, executorii judecătorești, care sunt obligați să-și continue activitatea pe perioada stării de urgenţă;
– cabinetele medicilor de familie şi cabinetele stomatologice în care își desfășoară activitatea, în orice formă, cel mult 20 de persoane;
– Federațiile Sportive Naționale și Cluburile Sportive care dețin Certificat de Identitate Sportivă.

❗️Amânarea plății CAS forțată de social democrați este inutilă și populistă. Traversăm o perioadă în care banii pentru Sănătate sunt extrem de importanți pentru achiziționarea de echipamente și materiale sanitare care îi ajută pe medici să salveaze vieți.

Atenție! OUG 29 / 2020 prevede deja că NU se calculează și NU se datorează dobânzi și penalități de întârziere pentru obligațiile fiscale din perioada stării de urgență și 30 de zile după ridicarea stării de urgență. De asemenea, Ordonanța prevede suspendarea, pe perioada stării de urgență, a popririlor și executărilor silite pentru creanțele bugetare.

❗️❗️❗️ Practic, cei care nu pot plăti orice tip de taxa sau impozit în această perioadă, din lipsa lichidităților, nu datorează nici dobânzi și nici nu sunt executați pe perioada stării de urgență și nici 30 de zile după încheierea stării de urgență. După, vor putea beneficia de eșalonări la plata taxelor datorate, conform legii.

Deci, această măsură cuprinde toate taxele și impozitele, inclusiv CAS și face inutilă suspendarea PSD.

❗️Plata șomajului tehnic a fost reglementată deja de Guvern prin Ordonanță de Urgență (OUG 30). Executivul a luat această decizie după consultarea cu mediul de afaceri și categoriile afectate, iar forma în care a fost adoptată decizia este mai bună și mai simplă decât proiectul populist și plin de condiționalități al PSD. Măsura vine nu doar în întâmpinarea angajaților, ci și a PFA-urile, Întreprinderilor Individuale, profesiile liberale şi persoanelor fizice care au venituri din drepturi de autor, astfel cum sunt reglementaţi de Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, sportivii, zona culturală.

PSD a intrat în logica dublei reglementări, din rațiune pur politică, în detrimentul românilor și doar pentru a bloca Guvernul să lucreze în plină pandemie de coronavirus.

În perioade de criză este important să lăsăm Guvernul să emită Ordonanțe de Urgență utile pentru cetățeni, care să intre imediat în vigoare.

Este doar egoismul politic al PSD atunci când românii și România au nevoie de stabilitate pentru a ieși cât mai bine din această criză fără precedent!

Dan Motreanu

președinte PNL Giurgiu

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER