Comisia Europeană trebuia să evalueze toate consecințele Strategiei “De la fermă la consumator” înainte să dea undă verde pentru adoptarea propunerilor legislative.
Grupul #PPE, din care face parte și #PNL, a atras atenția asupra consecințelor pe care le va avea grăbirea adoptării acestei strategii acum, într-o perioadă de criză, în care lanțul alimentar este deja slăbit, iar fermierii sunt loviți atât de pandemia COVID-19, cât și de secetă.
Obiectivele strategiei “De la fermă la consumator”, care garantează accesul la hrană sănătoasă într-un sistem alimentar durabil, competitiv și ecologic nu trebuie irosite.
Este clar că avem nevoie de o transformare a sistemului alimentar al UE.
Trebuie să reducem utilizarea pesticidelor, a îngrășămintelor si a antibioticelor utilizate pentru animalele de fermă și acvacultură și să încurajăm producția de alimente ecologice, însă trebuie să avem în vedere ținte care permit fermierilor o tranziție graduală prin oferirea de mijloace alternative și compensare corespunzătoare.
Aceste măsuri, care pun o presiune în plus pe fermieri și pescari, au nevoie de evaluări detaliate, înainte de propunerile legislative care vor urma.
Ca Vice-Președinte al Comisiei ENVI voi continua să susțin măsurile care îi ajută pe fermieri să depășească actual criză și care compensează eforturile lor pentru a proteja mediul și a ne oferi tuturor hrană sănătoasă.
Dan Motreanu,
președinte PNL Giurgiu