De trei zile, groapa de gunoi de la Frătești nu mai funcționează, zeci de camioane cu gunoi colectat din întreg județul așteptând la poarta depozitului. Este vorba despre camioane ce colectează gunoul din toate cele 45 de localități ale județului.
Groapa de la Frătești deservește populația întregului județ Giurgiu, adică 289.000 locuitori, din care 88.646 provin din zonele urbane și 200.354 din zonele rurale, oferind servicii de sortare, compostare, tratare și eliminare finală a deșeurilor.
În timp ce operatorul ce se ocupă de colectarea și transportul deșeurilor susține că nu a primit nicio explicație legată de refuzul operatorului gropii de gunoi de a mai permite descărcarea camioanelor și că are toate facturile achitate la zi, operatorul gropii de gunoi de la Frătești are un alt punct de vedere și acuză Consiliul Județean și Primria Giurgiu de această situație:
”Situația creată are trei cauze principale, și anume:
- neplata serviciilor prestate, încă din luna iulie 2019;
- pasivitatea și lipsa de interes din partea autorităților publice locale CJ Giurgiu și Primăria Municipiului Giurgiu;
- schimbarea destinației fondurilor încasate de la populație aferente activității de salubrizare;
Atât Consiliul Județean Giurgiu, cât și Primăria Municipiului Giurgiu, au hotărât încădin iulie 2019 să sisteze toate plățile aferente serviciilor prestate la CMID Frătești.
Banii încasați de la locuitorii județului, de la asociațiile de propietari și de la agenții economici, nu au ajuns la prestatorul serviciului de la CMID Frătești, încă din iulie 2019.
În prezent se înregistrează creanțe totale și neîncasate ce se cuvin Eco Sud, la nivelul de 672.167,74 lei. Din această sumă, aproximativ 1,2 milioane de lei constă în TVA și contribuția pentru economia circulară, SUMA DATORATĂ DE ECO SUD ȘI SUPORTATĂ DIN FONDURI PROPRII.
La această sumă se adaugă și cheltuielile de funcționare ale depozitului de la Frătești, în cuantum de aproximativ 1,64 milioane de lei (materii prime, salarii, servicii, taxe locale, etc), și acestea suportate într-o proporție covârșitoare din fonduri proprii!
Or, cu toată bunăvoința Eco Sud care a ținut în funcțiune depozitul prin fonduri proprii, s-a ajuns la situația în care NU NE MAI PUTEM PERMITE un asemenea efort financiar, iar furnizorii noștri nu mai acceptă să lucreze pentru CMID Frătești.
Soluționarea acestei situatii depinde DOAR de acțiunile Consiliul Județean Giurgiu și Primăria Orașului Giurgiu.
Dezinteresul autorităților din Județul Giurgiu pentru funcționarea CMID Frătești realizat cu fonduri europene, încalcă legislația de mediu și provoacă daune majore sau riscuri pentru mediu și sănătatea populației, încălcând directiva 2008/1999 CE, care se sancționează în toate țările UE.”
În aceste condiții, este de așteptat ca salubrizarea judeului să devină, curând, o problemă extrem de spinoasă, mai ales în condițiile în care temepraturile cresc de la o zi la alta și să nu uităm – trecem printr-o pandemie.
Iar de toate acestea, singura responsabilă este administrația PSD a județului și municipiului Giurgiu!
foto: jurnalgiurgiuvean.ro