Sindicatul National Finante Publice – SindFISC, organizatie sindicala nationala, specializata in reprezentarea intereselor finantistilor, atrage atenția celor responsabili asupra unor aspecte cu privire la implementarea masurilor anticovid dispuse de conducerea ANAF.
Avand in vedere contextul actual, in diverse comunicate/ordine emise de conducerea ANAF este promovata telemunca si sunt sugerate recomandări prin care se indica procentele medii referitoare la prezenta angajatilor la birou, procente in care, unitatile din subordine trebuie sa se încadreze.
Precizam ca, procente precum, 30% munca la birou (incluzând și deplasările organelor fiscale la nivelul contribuabilului sau la nivelul altor institutii ale statului) si 70% munca la domiciliu, in conditiile nivelului actual de informatizare al ANAF, in anumite structuri teritoriale sunt foarte greu de atins (in functie de specificul activitatii, in unele cazuri functionarii sunt nevoiti sa se intalneasca cu contribuabilii pentru preluarea/returnarea de documente fiscale si in alte locuri decat sediile ANAF, respectiv sediul contribuabilului sau domiciliul functionarului, aspect care este de natura sa creasca riscul de infectare al functionarului/familiei acestuia).
Mai mult, subliniem faptul ca, in toate situatiile in care personalul isi desfasoara munca la domiciliu, veniturile salariale au fost diminuate, prin suspendarea platii sporului pentru conditii vatamatoare, imposibilitatea decontarii contravalorii unor cheltuieli ocazionate de deplasari in interes de serviciu, precum si cresterea costurilor de la domiciliu cu utilitatile, asigurarea resurselor tehnice pentru desfasurarea muncii, care cad in sarcina functionarilor (laptop, imprimanta, etc.).
De asemenea, trebuie avute in vedere si urmatoarele aspecte:
– sistemul informatic al ANAF este foarte greoi, serverele cedează des, nu exista periferice suficiente si compatibile cu activitățile specifice conceptului telemunca.
ANAF nu dispune nici pana in prezent de un sistem informatic propriu care ar permite gestionarea directa a disfunctiilor cu care se confrunta, iar necesarul de echipamente specific activitatii (laptopuri, licențele diferitelor programe utilizate, imprimantele, tonerele, hartia de scris, birotica uzuala, etc.) nu este asigurat.
– politica de resurse umane din ultimii ani a fost defectuoasa, anumite decizii au avut un impact major, respectiv blocarea concursurilor de recrutare si imposibilitatea intineririi personalului, au făcut ca astazi personalul institutiei sa fie catalogat ca fiind unul imbatranit, amorf, lipsit de speranța in accedere profesionala. De asemenea, resursa umana disponibila este neuniform repartizata, raportat la necesitățile institutionale teritoriale.
– in ultima perioada, in contextul uniformizarii salariilor din administratia publica si avand in vedere complexitatea/specificul/volumul de munca in unitatile fiscale, precum si datorita lipsei concursurilor de recrutare, este imposibila ocuparea locurilor vacante la nivelul unor activități specifice (antifrauda fiscala, inspectie fiscala, executare silita, etc.), atat la nivel central/regional, cat si la nivelul unitatilor județene si al serviciilor fiscale orășenești sau municipale. Astfel, aceste unitati fac fata tot mai greu volumului de munca, uneori cu sacrificii personale din partea angajatilor
– in aplicarea comunicatelor/ordinelor conducerii ANAF, sintagme precum: telemunca, munca la domiciliu, munca la distanta, etc., au generat interpretari diferite la nivelul conducerii structurilor teritoriale. Astfel, in unele cazuri, nu s-a tinut seama de specificul sarcinilor, in aplicarea procentelor de 30% si respectiv 70%, in organizarea activitatii, singura certitudine fiind economia rezultata din neplata sporurilor pentru functionarii aflati in munca la domiciliu.
Ca urmare, in timp ce angajatorul inregistreaza unele economii, prin diminuarea cheltuielilor cu spatiile (intreținere, servicii de curățenie, mentenanță, protecția muncii, etc.), functionarul incarca suplimentar bugetul cheltuielilor familiale.
In aceasta situatie, SindFISC solicita celor responsabili, ca la elaborarea noului buget sa se asigure resursele necesare, astfel incat, activitatea institutionala sa fie corect finanțată, fiind posibila compensarea unei părți din aceste cheltuieli transferate de catre institutie in sarcina angajatilor, ca și masura reparatorie oferita celor care iși dau acordul pentru munca la domiciliu.
Fata de cele de mai sus, avand în vedere ca aceasta activitate, munca la domiciliu, probabil va continua o perioada indelungata, solicitam angajatorilor, atat la nivel central, cat si teritorial, sa o promoveze acolo unde specificul activității permite posibilitatea desfasurarii acesteia, insa in parteneriat cu functionarul.
Nicolae-Liviu Toader
Presedinte