25 noiembrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

SPITALUL JUDEȚEAN GIURGIU, UN FOCAR PSD DE INTERESE POLITICE!

Acesta este titlul sub care siteul ancheteonline.ro publică, joi, un amplu articol despre situația dezastruoasă lăsată în urmă de fosta conducere PSD a Consiliului Județean Giurgiu la Spitalul Județean:

”Ziarul nostru dezvăluia acum câteva luni situația situația dramatică a Spitalului Județean Giurgiu, în plină pandemie. Între timp am aflat care această unitate medicală este aproape de faliment, având datorii de peste un an la apă-canal, lumină, gunoi. (citiți AICI)

Mai bine zis,  Consiliul Județean, condus de Marian Mina (PSD) nu a achitat utilitățile , timp de peste un an și jumătate.  Mina a dat vina pe Guvernul Orban, dar aceste restanțe le are din timpul guvernării PSD. Indiferent cine a fost la Palatul Victoria, CJ condus de Mina nu a alocat finanțele necesare pentru traiul de zi cu zi al Spitalului Județean. Nu mai vorbim de investițiile necesare pentru actul medical.

Din păcate, Spitalul a fost condus de interese politice din jurul unei clientele de partid, care a căpușat bugetul acestei instituții medicale, timp de 4 ani de zile.

Prezentăm integral articolul publicat în data de 09.08.2020:

Condițiile mizerabile din spitale, redescoperite cu ocazia pandemiei de coronavirus, nu sunt de azi, de ieri. Este o plagă a sistemului de sănătate, moștenită de pe vremea lui Ceaușescu. La baza structurii acestui cancer din sănătate se află influența politică și dominația clientelei de partid la nivelul  conducerii spitalelor din România. Din păcate, toate unitățile de sănătate județene se află în subordinea Consiliilor Județene, care numesc, politic, directorii de spitale.  De aceea, s-a perpetuat, de la un mandat la altul, o cutumă păguboasă, potrivit căreia, conducerea spitalului are coloratura politică a celor care conduc CJ-ul.

Așa s-a întâmplat mereu, după 1989, și la Spitalul Județean Giurgiu, emblematic pentru controlul politic exercitat la această unitate medicală. Acum iese la iveală toată mizeria ascunsă sub preș. În plină criză de coronavirus, s-a ajuns ca peste 50 de medici să fie infectați cu coronavirus. Personalul medical s-a trezit fără echipament special, după ce Spitalul Județean a fost desemnat să trateze bolnavi cu coronavirus. Deși liderii politici ai PSD, care conduc, de ceva ani, județul,  anunțau, periodic, mari investiții la Spitalul de urgență, bolnavii internați de coronavirus au găsit în saloanele în care au fost internați, mizerie, mâncare execrabilă, găuri în pereți, pe unde mișunau șoareci , păsări și șopârle.

Cum trăiește aici covidul

Două cazuri care ilustrează debandada și prostul management  de la această unitate spitalicească ,ne-au atras atenția în această criză de coronavirus. În primul rând, acum ceva vreme,  doi pacienți cu coronavirus, alergau, în cărucioarele cu rotile,  pe culoarele spitalului, printre ceilalți bolnavi.  Întreaga scenă a fost filmată de un martor ocular și apoi a apărut pe rețelele de socializare, dar și în presă.  Atunci, directorul spitalului, Mihaela Rață anunța o anchetă internă, iar pe fir a intrat și poliția. Managerul a recunoscut că imaginile care au apărut la televizor sunt din secția de boli infecțioase, unde erau internați cinci bolnavi cu coronavirus. Până acum niciun vinovat, nimeni sancționat. Cazul a fost mușamalizat.

O altă situație revoltătoare a fost semnalată presei  de rudele unui pacient suspect de coronavirus.  Această poveste a fost relatată în presa locală, tocmai pentru a atrage atenția asupra indolenței și nepăsării unor angajați ai spitalului, dar și asupra condițiilor mizerabile în care sunt cazați și tratați bolnavii în acest spital. ”Este relatarea unui pacient suspect de covid 19, internat la Spitalul Județean Giurgiu. Pacient ce prezintă simptomele coronavirusului, este preluat de la domiciliu și dus la spital, unde s-a anunțat dinainte ca ambulanța să părăsească curtea spitalului, să fie pregătiți că vor sosi cu un suspect de covid 19, la întoarcere, mare le-a fost mirarea și celor de pe ambulanță că nimeni nu era echipat pentru preluarea pacientului, dar nu neapărat asta e partea interesantă în toată povestea”, așa își începe dezvăluirea ruda pacientului, potrivit presei  locale.

Vrăbiuțe și șopârle de salon

Acesta este  doar începutul,  experințele traumatizante, deabia acum încep: ” După un timp pacientul este izolat într-un salon,  toate bune, până când, dintr-o dată,  se uită de pacient. Deabia la ora 20:30, după un telefon dat de bolnav  la UPU ( n.r. sunase să întrebe de ce nu i se aduce mâncare, plecând nepregătit de acasă), i s-a adus într-un sfârșit câțiva covrigi dulci și brânză sărată (o nebunie) și din nou se uită de pacient până  a 2a zi. Și ca o paranteză i se spune pacientului, să sune acasă,  să i se aducă pachet cu mâncare pentru că mare lucru nu va primi din spital”.

Urmează o adevărată aventură cu pachetul de mâncare de acasă: ”A doua zi la ora 12:00 unul din membrii familiei se prezintă în fața spitalului și ia legătura cu cei de la UPU pentru a preda pachetul pacientului , dar.. Surpriză, pachetul nu a ajuns nici până la ora 16:00 la pacient, ele știind unde este pachetul (dar zicând ca nu se mai poate duce pachetul pacientului că deja era umblat în el).  De către cine? De ele, asistentele și infirmierele de la UPU. Între timp s-a sunat, din nou,  la UPU,  dar fără nicio rezolvare, “doamnele” de acolo erau  foarte certărețe. La un moment dat au cerut în centrală să nu le mai fie redirecționate apelurile către UPU ( erau deranjate de insistentele noastre de a găsi pachetul).

A fost nevoie să se ducă personal un membru al familiei, acesta a luat legătura cu un cunoscut reporter din județ pentru a face cunoscută situația din spital. Într-adevăr s-a rezolvat , i s-au restituit pacientului banii cheltuiți în supermarket pentru aprovizionare( pe baza bonului). După toată tarababura i s-a dat din nou un pachet, acesta ajungând în câteva minute la pacient.

Voi povesti și despre salonul  în care a stat un pacient suspect de covid(confirmat apoi negativ), un salon cu multă mizerie pe jos, cu gaură în perete pe unde întrau vrăbii și șopârle (o vrabiuță și o șopârlă au ținut companie pacientului).

Am rămas total dezamăgită și dezgustată de atitudinea celor de la UPU, am rămas uimită cum infirmierele și asistentele de la UPU au “furat” pachetul cu mâncare al pacientului care și asa suferea de nepăsarea și indiferenta personalului. Am rămas dezamăgită ca în plină pandemie, personalul să se poarte urât cu pacientul fără a arata puțină empatie.

Acesta este Spitalul Județean Giurgiu și când nu era pandemie, nu doar acum. Mereu gunoiul se bagă sub preș. Conducerea se spală pe mâini de fiecare data, în loc să se ia măsuri”, scrie doamna Maria Ramona, care a relatat experientă  traumatizantă trăită de ruda sa la spitalul din Giurgiu.

Dar cine conduce Spitalul Județean Giurgiu

În acest moment conducerea spitalului este asigurată de Mihaela Rață, contabila fostei directoare, Elena Dinu, ajunsă senator PSD. Ea a fost numită în acestă funcție de Consiliul Județean Giurgiu, la indicațiile doamnei senator, care își menține puternic influențele asupra deciziilor luate de Spital.

Elena Dinu, puternic susținută politic de Nicolae Bădălău, nașul președintelui CJ Giurgiu, Marian Mina. Se poate observa că doamna senator este purtătorul de cuvânt al spitalului, ea fiind cea care susține  declarațiile de presă legate de această unitate medicală.

Toate ”investițiile” făcute de spital sunt anunțate de Elena Dinu,  mereu flancată de Mina. Și în această perioadă de criză, aceeași doamnă încearcă să protejeze imaginea spitalului, anunțând tot felul de investiții făcute, din grija Consiliul Județean.

Dealtfel, anul trecut, Elena Dinu anunța,  în cadrul unei conferinţe de presă, că Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu şi ambulatoriul spitalului vor beneficia de proiecte de reabilitare, extindere şi modernizare în valoare totală de peste 31 de milioane de euro. Oare unde s-or fi dus banii? Vedem acum, în plină criză de coronavirus că saloanele de la secția infecțioase sunt ”bântuite” de vrăbii și șopârle, iar infirmierele fură mâncarea de la gura pacienților.

Senatoarea Elena Dinu a condus ani la rând Spitalul Județean Giurgiu. În 2015 a ocupat acest post, în urma unui examen considerat dubios de presa locală. A fost scos din schema Ladislau Pick, un medic celebru din Giurgiu, foarte apreciat de pacienți și doctori. În același timp, un alt candidat, Iulian Stoenescu a renunțat să se mai prezinte la examenul oral.

De la Călărași la Giurgiu

Doamna Dinu venea de la Călărași, unde ocupase funcția de director al Spitalului Județean, dar  fusese nevoită să-și dea demisia din cauza situației financiare dezatruoase la această unitate medicală. Ea ajunsese la conducerea spitalului din Călărași, pe filiera companiei Tetraedrum Medical, firmă privată care asigura aici, managementul  medical. Trebuie precizat că soluția aleasă de CJ Călărași, condus de Răducu Flipescu (PNL), de externalizare a conducerii spitalului județean s-a dovedit a fi păguboasă, pentru că, în câțiva ani, s-au acumulat datorii de miliarde de lei la stat.

Elena Dinu a condus Spitalul Județean Giurgiu timp de doi ani, din 2015 până în 2017, când a ajuns în funcția de senator al României.

Evoluția politică a doamnei Dinu a fost una plină de aventuri. Ea declara acum câțiva ani că politica i-a intrat în sânge. A pornit în PNL, la Călărași, ca lider local,  așa și ajungând director la Spitalul Județean, susținută de președintele liberal, Răducu Filipescu. Apoi, după doi ani( în 2015)  s-a transferat la conducerea Spitalului Județean Giurgiu, tot pe filieră politică,  fiind sprijinită, de această dată,  de liberalul Vasile Mustețea, șeful  Consiliului Județean, bun prieten cu Filipescu.

În schimb,  2017 ajunge senator, nu pe listele PNL, ci PSD, trecând în barca social-democraților, grație împrietenirii sale cu Niculae Bădălău, dar și cu finul acestuia, noul președinte al Consiliului Județean.  De altfel, în urma acestei înregimentări  politice, la PSD,  soțul său, Daniel Dinu ajunge, în 2018, director al Direcției de Drumuri și  Poduri București.  Va fi demis din funcție de premierul Viorica Dăncilă, de unde s-a pornit un adevărat scandal, provocat de Bădălău, protectorul lui Dinu.

Aceasta este povestea din zilele noastre a  Spitalului Județean Giurgiu și a influențelor politice din jurul său. Poate, dacă ar avea gură, ne-ar spune mai multe. Asta, pentru că  nu se pot opri aici dezvăluirile despre  această caracatiță a clientelei politice, ce  conține mult mai multe episoade. Și o asemenea poveste au mai toate spitalele din România.”

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER