21 octombrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

CE NE AȘTEAPTĂ ÎN OCTOMBRIE, DIN PUNCT DE VEDERE METEOROLOGIC?

Vremea se va menţine însorită zile în şir în luna octombrie, deşi temperaturile medii lunare vor fi mai mici cu 5 – 7 grade Celsius decât în septembrie, iar nopţile vor deveni tot mai reci

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a transmis prognoza meteorologică pentru luna octombrie. Potrivit estimărilor, din cauza pătrunderii unor mase de aer tropical, temperaturile de pe teritoriul țării pot depăși 35 – 38 de grade Celsius, în anumite zile.

„Octombrie este cea mai stabilă lună de toamnă, când zile în şir vremea se menţine însorită, deşi nopţile devin tot mai reci. În majoritatea zonelor ţării apare fenomenul de brumă. Ţara noastră se află mai mult sub influenţa maximului barometric est european, iar dorsala anticiclonului Azoric se retrage treptat spre vestul continentului. Din cauza modificării distribuţiei centrilor barici pe continent, dar şi reducerii duratei de strălucire a soarelui, temperaturile medii lunare din această lună sunt, în general, cu 5 – 7 grade Celsius mai mici decât cele din luna septembrie”, precizează specialiştii ANM.

 Potrivit estimărilor meteo emise pentru intervalul 4 octombrie – 1 noiembrie 2021 de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată, valorile termice vor fi apropiate de normalul perioadei. Acesta vor fi uşor mai coborâte în zonele estice. Cantităţile de precipitaţii estimate pentru acest interval vor fi, în general, apropiate de media intervalului. Un ușor deficit de ploi se va înregistra în sud-vestul ţării, iar un excedent în jumătatea nord-vestică a ţării.

Prognoza meteo pentru intervalul 4 – 11 octombrie

În săptămâna 4 – 11 octombrie, valorile termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această perioadă, în toate regiunile. Vremea va fi ușor mai rece în extremitatea de est a ţării.Regimul pluviometric va fi excedentar în jumătatea nord-vestică a ţării, dar mai ales în regiunile vestice şi nord-vestice. În rest va fi în general apropiat de regimul normal pentru acest interval.

 

Prognoza pentru perioada 11 – 18 octombrie

În perioada 11 – 18 octombrie 2021, estimările arată o temperatură medie a aerului la valori uşor mai coborâte decât cele normale pentru această săptămână. Vremea rece se va manifesta pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitaţii vor fi, în general, apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări.

 Vremea în săptămâna 18 – 25 octombrie

În săptămâna 18 – 25 octombrie 2021, temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, dar cu posibilitatea unui uşor deficit local în sud-vestul ţării.

Prognoza pentru intervalul 25 octombrie – 1 noiembrie 2021

În ultima săptămână de prognoză, 25 octombrie – 1 noiembrie 2021, mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, la nivelul întregii ţări.

Cantităţile de precipitaţii estimate pentru acest interval vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile României, arată ANM.
www.evz.ro

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER