Doi consilieri judeţeni social-democraţi au fost excluşi din CJ Giurgiu prin decizie a Biroului Politic Judeţean al PSD Giurgiu pentru că nu au respectat linia politică a partidului şi au votat pentru un proiect de hotărâre despre care conducerea organizaţiei consideră că nu reprezintă interesele judeţului, ci doar interesele personale ale preşedintelui instituţiei.
„În şedinţa Biroului Politic Judeţean al PSD Giurgiu, din data de 20 noiembrie 2021, s-a decis cu unanimitate de voturi excluderea din CJ a doi consilieri judeţeni: Cristian Răgălie şi Orlando Crăciun. Cei doi nu au respectat linia politică a partidului şi au votat pentru un proiect de hotărâre despre care considerăm că nu reprezintă interesele judeţului, ci doar interesele personale ale preşedintelui Consiliului Judeţean Giurgiu. Nu sprijinim afacerile lui Dumitru Beianu cu firma Sun Garden (aflată în insolvenţă)! Nu pentru asta ne-au acordat giurgiuvenii, prin vot, încrederea lor. Menţionăm că, de la începutul acestui mandat, consilierii judeţeni ai PSD au votat toate proiectele care, într-adevăr, au fost pentru şi în sprijinul cetăţenilor acestui judeţ”, se arată într-un comunicat de presă emis marţi de Biroul de presă al PSD Giurgiu.
Cei doi consilieri judeţeni ai PSD au fost excluşi din CJ Giurgiu după ce au votat un proiect de hotărâre alături de consilieri judeţeni liberali.
Proiectul respectiv propunea prelungirea cu aproximativ cinci kilometri a unui drum judeţean, DJ 507, până în zona în care este localizată o suprafaţă de teren de trei sute de hectare, un teren pe care „CJ intenţionează să dezvolte două centrale fotovoltaice, una în asociere cu firma Sun Garden, pe 138 de hectare, alta prin concesionarea suprafeţei rămase disponibile, proiectul fiind propus spre finanţare prin Programul Naţional Anghel Saligny”. (www.agerpres.ro)
În replică, președintele CJ, Dumitru Beianu, explică situația, într-un comunicat de presă:
”Sâmbată, conducerea PSD Giurgiu a hotărât excluderea a doi consilieri județeni, considerați ”vinovați” de colaborare cu PNL, dat fiind că un proiect de hotărâre din ultima ședința a CJG a fost aprobat cu un număr de voturi mai mare decât numărul consilierilor formațiunii liberale.
Dincolo de absurdul acuzației, dat fiind că, perfect previzibil, parteneriatul politic între cele două formațiuni politice este ca și parafat, proiectul respectiv propunea prelungirea cu aproximativ 5 km a unui drum județean, DJ 507, până în zona în care sunt localizate cele 300 ha, singurul teren de dimensiuni mari situat în domeniul public al județului.
Pentru această prelungire a fost solicitată o suprafață de teren, sub forma unui drum de exploatare aparținând comunei Gostinu, pentru efectuarea transferului fiind obținută o hotărâre a Consiliului Local Gostinu, cu unanimitate de voturi. Logic, situația ar fi trebuit să se repete la Consiliul Județean Giurgiu, dacă ținem cont de interesul public incontestabil al demersului.
Consiliul Județean Giurgiu intenționează să dezvolte două centrale fotovoltaice pe terenul respectiv, una în asociere cu Sun Garden, pe 138 de ha, alta prin concesionarea suprafeței rămase disponibile. Pentru ambele investiții, care vor genera multe locuri de muncă și venituri consistente la bugetul județului, modernizarea drumului de acces a reprezentat o condiție imperativă, proiectul fiind propus spre finanțare pe Programul Național ”Anghel Saligny”.
Acest lucru a fost înțeles perfect de toți consilierii care au votat proiectul de hotărâre, ca primă etapă a modernizării drumului respectiv, dar ridică serioase semne de întrebare despre disponibilitatea reală a conducerii PSD Giurgiu de a contribui, în vreun fel, la dezvoltarea județului Giurgiu, luând în calcul colaborarea prestabilită la nivel național sau, măcar, promisiunile făcute giurgiuvenilor în toate campaniile electorale.”