18 octombrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

DGASPC: APROAPE 140 DE COPII ADOPTABILI ÎN JUDEȚ

În evidența Compartimentului Adopții și Postadopții din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu se află în prezent 136 copii aflați în sistemul de protecție care sunt declarați adoptabili prin sentință judecătorească definitivă și irevocabilă. Pentru 63 dintre aceștia, procedura adopției interne a fost deschisă în cursulanului 2021.

Majoritatea copiilor declarați adoptabili se află în plasament la asistenți maternali profesioniști și în plasament la case de tip familial. 79% dintre copiii adoptabili au vârste de peste 8 ani. Dintre cei 136 copii adoptabili, 38 nu pot fi adoptați decât  în grupuri de câte doi frați, întrucât au crescut împreună, la fel și nouă copii care nu pot fi adoptați decât în grupuri de câte trei, întrucât sunt de asemenea frați care au crescut împreună.

Totodată, în evidența CompartimentuluiAdopțiișiPostadopții din cadrul D.G.A.S.P.C. Giurgiu  se află opt persoane și 35  familii cu domiciliul sau reședința în județul Giurgiu care au parcurs procesul de evaluare în vederea obţinerii atestatului de persoană sau familie aptă să adopte și au obținut acest atestat; dintre acestea, 29 au fost atestate în cursul anului 2021.

Procesul de adopţie internă al copiilor aflați în sistemul de protecție implică o succesiune de etape cu componente de ordin juridic, social şi psihologic, parcurse de specialiștii Compartimentului Adopții și Postadopții din cadrul D.G.A.S.P.C., cu implicarea persoanelor/familiilor potențial adoptatoare, ținând cont de solicitările și așteptările acestora privind caracteristicile copilului ce urmează a fi adoptat, precum și de opinia copilului,în funcție de gradul acestuia de maturitate și înțelegere, în condițiile legii.

Copiii din sistemul de protecție specială din județul Giurgiu declarați adoptabili pot fi adoptați  și de  persoane sau familii care au obținutîn alte județe atestatul de persoane sau familii apte săadopte; totodatăși  persoanele sau familiile  din județul Giurgiu atestate să adopte pot adopta copii adoptabili din alte județe: Registrul Național al Adopțiilor  esteaccesat de specialiștii Compartimentelor de Adopții și PostAdopții din Direcțiile Generale de Asistență Socialăși Protecția Copilului din întreaga țară, specialiști între care există colaborare interinstituțională iar procedurile specifice fac posibilă parcurgerea tuturor etapelor adopției în funcție de nevoile copilului care urmează să fie adoptat și în interesul superior al acestuia, totodată ținându-se cont de solicitările persoanei sau familiei atestate ca aptă sa adopte.

Dosarele copiilor instrumentate în prezent de specialiştii Compartimentului Adopțiiși PostAdopții din cadrul D.G.A.S.P.C. Giurgiu se află în diferite etape ale procesului de adopţie.

Astfel, în anul 2021, pentru 63 copii a fost sesizată instanța judecătorească în vederea încuviințării deschiderii adopției interne. Numărul potrivirilor inițiale și practice realizate între copii adoptabili și persoane sau familii atestate a fost de 51, dintre care 23 s-au concretizat prin sesizarea instanței de judecată cu cereri având ca obiect încredințarea în vederea adopției pentru o perioadă de 90 de zile. Numărul dosarelor înaintate instanței de judecată în anul 2021 al căror obiect a fost încuviințarea adopției a fost de 36, toate soluționate favorabil.

De asemenea, pe parcursul anului 2021, numărul copiilor monitorizați pe perioada încredințării în vederea adopției, precum și în perioada postadopție a fost de 54.

 

Consilier Relații cu Mass-Media,

Denisa Cristescu

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER