18 octombrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

COLABORARE ”DE MANUAL” LA GIURGIU: PREFECTUL PSD ATACĂ BUGETUL CONSILIULUI JUDEȚEAN CONDUS DE PNL!

În timp ce la nivel național mai-marii PNL și PSD fac tot ce este posibil pentru ca această coaliție politică să funcționeze, în teritoriu, lucrurile stau exact pe dos. Așa se întâmplă la Giurgiu, unde prefectul numit de PSD a atacat în instanță bugetul adoptat de Consului Județean, condus de PNL, blocând, astfel, activitatea întregului județ.

Vestea a venit ca o lovitură de trăznet pentru conducerea liberală a Consiliului Județean Giurgiu, care, fără a cunoaște motivația invocată de prefectul PSD Florentina Stănculescu, se vede pusă în situația de a bloca întrega activitate a instituției, atât pe partea de dezvoltare, cât și pe cea de funcționare.

Cel mai grav aspect este cel legat de plata salariilor angajaților DGASPC, instituție din subordinea Consiliului Județean (instituție ce are cel mai mare număr de angajați din județ); salariile ar trebui plătite peste cnci zile, așa că decizia prefectului Florentina Stănculescu lasă oamenii fără bani în prag de sărbători.

De altfel, nu ar fi de mirare ca momentul acestei decizii să fi fost special ales, în condițiile în care a trecut deja o lună de la adoptarea hotărârii atacate astăzi.

Deși nu se cunosc, oficial, motivele atacării bugetului, președintele CJ presupune că principalul motiv ar fi alocarea fondurilor pentru DGASPC, fonduri care acoperă cheltuielile pe 10 luni, restul urmând a fi acoperite după o viitoare rectificare bugetară.

Cea mai interesantă parte este, însă, alta: prefectul care astăzi atacă bugetul CJ este fostul director economic al Consiliului Județean, calitate în care, în 2020, întocmea și susținea bugetul de atunci, buget în care cheltuielile pentru DGASPC erau asigurate doar pentru trei luni și jumătate!

Așadar, în 2020, ca director economic al CJ, pentru actualul prefect Florentina Stănculescu era corectă această abordare, iar acum nu mai este corect (în condițiile în care, repetăm, în 2020 erau asigurate cheltuielile de funcționare pentru trei luni și jumătate, iar acum sunt asigurate pentru 10 luni).

Atacarea bugetului nu este o noutate pentru Giurgiu, CJ trecând prin aceeași situație în 2012; atunci, cel mai fervent apărător al CJ și al bugetului acestei instituții, cel mai aprig susținător al președintelui CJ (care, coincidență, este același cu cel de astăzi – Dumitru Beianu, președinte care afirmă că avea în directorul economic cel mai mare sprijin) era… actualul prefect Florentina Stănculescu!

Când a ”vorbit” economistul Florentina Stănculescu (aceasta fiind profesia de bază a actulului prefect): în 2012 și 2020, când era director economic la CJ sau acum, în 2022, când este prefect și atacă bugetul CJ?

După ce s-a aflat de atacarea bugetului, președintele CJ Dumitru Beianu a convocat o conferință de presă, în care le-a prezentat jurnaliștilor situația; culmea penibilului: în timpul conferinței, în sală a apărut prefectul Stănculescu, care fără acceptul organizatorului, a încercat să participe la discuții. Cu un tupeu mai greu de găsit la acest nivel, Florentina Stănculescu l-a sfidat pe președintele CJ, care, însă, nu i-a permis să ia parte la întâlnirea cu presa convocată de CJ.

Și, deși la Giurgiu s-a încercat păstrarea unor aparențe în ceea ce privește colaborarea politică dintre PSD și PNL, episodul de luni a fost cât se poate de edificator în acest sens, chiar președintele Beianu recunoscând public că între CJ și Prefectură nu există niciun fel de colaborare și că, de la numirea sa în funcția de prefect, Florentina Stănculescu a refuzat constant orice discuție față în față cu conducerea CJ.

Ce se va întâmpla de-acum înainte la Giurgiu, rămâne de văzut; cei de la CJ așteaptă acum motivarea depusă în instanță de Prefectură pentru a afla concret motivele atacării bugetului, însă, până atunci, orice activitate este blocată, pentru că potrivit legii, întreaga hotărâre CJ prin care a fost adoptat bugetul județului este suspendată.

 

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER