23 noiembrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

ABUZUL SEXUAL ASUPRA MINORELOR – ÎN ”VIZORUL” UNUI NOU PROIECT DERULAT DE ASOCIAȚIA ”VIAȚĂ ȘI SPERANȚĂ”

Miercuri, 9 noiembrie, are loc lansarea proiectului „Capacitare, dialog și mobilizare – premise pentru adresarea abuzului sexual asupra tinerelor din comunitățile rurale”, care își propune abordarea problemei abuzului sexual asupra minorelor din trei comunitățile rurale ale județului Giurgiu: Călugăreni, Comana și Hotarele.

Conferința de lansare a proiectului va avea loc, de la ora 10.30 la Centrul Cultural „Ion Vinea” din Giurgiu (Str. Hristo Botev 2).

Proiectul este derulat de Asociația Viață și Speranță în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014- 2021.

Abuzul sexual reprezintă cu siguranță o problemă de actualitate, cu efecte negative asupra victimelor pe termen scurt, mediu și lung, care duc la o viață cu traume și lipsuri. Statisticile ne arată că până la 90% dintre cazuri rămân nespuse și neluate în evidența autorităților. Adresarea abuzului sexual devine astfel o prioritate și de aceea, Asociația Viață și Speranță își propune capacitarea tinerelor, cu vârstă între 14 și 18 ani pentru a putea identifica și raporta aceste cazuri.

În 16 luni de proiect, nu mai puțin de 90 de tinere și 45 de părinți vor participa la activitățile propuse de organizatori și 45 de membrii ai comunității vor lua parte la cafenele publice unde vor realiza și implementa planuri locale de advocacy și se vor coagula în 3 grupuri de implicare civică. Scopul acestor grupuri este de a organiza dezbateri și de a comunica cu aleșii locali pentru dezvoltarea de campanii locale care să abordeze problematica abuzului sexual.

În ceea ce privește capacitarea tinerelor participante la proiect, organizatorii au în vedere organizarea a câte 2 sesiuni în fiecare comunitate rurală (Călugăreni, Comana și Hotarele). Fiecare sesiune va dura 3 zile și se axa pe subiecte de discuție care vor atinge teme precum relații, valori, drepturi și sexualitate, sexualitatea si comportamentul sexual, sănătatea sexuală și reproductivă sau metode și tehnici privind adresarea violenței sau a abuzului sexual. În paralel, părinții vor primit training din partea specialiștilor despre identificarea abuzului sexual și a consecințelor acestora privind dezvoltarea copiilor.

Despre Organizator

Organizația Viață și Speranță organizează și susține acțiuni concrete în profitul persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA, precum și a altor categorii de persoane vulnerabile (romi, copii și tineri, persoane cu dizabilități, persoane care suferă de tuberculoză, persoane dependente de droguri, persoane fără adăpost, persoane din mediul rural, persoane care practică sexul comercial, etc.) în special prin sprijinirea mecanismelor de antreprenoriat, angajabilitate, educație pentru sănătate, apărarea și promovarea drepturilor și educație. Mai multe despre Viață și Speranță, aici: https://viatasperanta.ro/

Despre Partener

Misiunea DGASPC Giurgiu este de a asigura persoanelor domiciliate pe raza sa de acțiune un sistem de asistența socială care să răspundă nevoilor identificate și să ofere o securitate socială universală și cuprinzătoare.

DGASPC Giurgiu are responsabilități în cazurile de abuz, rele tratamente, neglijare sau exploatare, inclusiv exploatare prin muncă, trafic de copii, repatrierea și reintegrarea socială a copiilor neînsoțiți, respectiv returnarea familiilor cu copii și acordarea de servicii de sprijin în funcție de nevoi.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia).

Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

 

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER