23 noiembrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

PESTA PORCINĂ ȘI APROPIEREA CRĂCIUNULUI INTENSIFICĂ VERIFICĂRILE ȘI CONTROALELE INSPECTORILOR DSV

Conform cerintelor Ordinului ANSVSA nr. 73/2022 care modifica si completeaza Ord ANSVSA nr. 35/2016 privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a Programului de supraveghere si control in domeniul sanatatii animalelor, se interzice cresterea libera a porcinelor domestice la nivelul cantoanelor silvice, cantoanelor de pe langa diguri, stanelor, taberelor de vara, societatilor agricole vegetale, precum si pe suprafata gropilor de gunoi si in raza acestora, in scopul evitarii contactului cu porcii mistreti.

In data de 15.11.2022, Comitetul National de Combatere a Bolilor a adoptat Decizia numarul 1, referitoare la aprobarea planului de masuri pentru controlul si combaterea PPA pe teritoriul Romaniei care prevede, printre altele si formarea de echipe mixte cu alte institutii ce au competente in gestionarea fenomenului, pentru efectuarea de controale la obiectivele mentionate anterior in vederea depistarii cresterii ilegale a suinelor.

Aceasta decizie a fost discutata in cadrul sedintei Centrului Local de Combatere a Bolilor organizata la nivelul Prefecturii judetului Giurgiu. Eventualele abateri ale acestor prevederi vor fi sanctionate conform legislatiei in vigoare si mediatizate prin intermediul trusturilor de presa.

Identificarea si inregistrarea suinelor, ovinelor, caprinelor si bovinelor este reglementata legislativ prin Ordinul ANSVSA nr 40/2010. Conform acestuia fiecare detinator de animale are obligatia de a  notifica medicul veterinar de libera practica imputernicit in vederea identificarii si inregistrarii  tuturor animalelor din exploatatia sa, sau intentia miscarii acestora in si din exploatatie in vederea eliberarii documentului de miscare.

Pentru animalele sacrificate pentru consum propriu, detinatorul are obligatia de a preda medicului veterinar crotaliile auriculare in vederea eliberarii documentului sanitar veterinar care poate permite scoaterea animalului din Baza Nationala de Date (BND). Pentru porcii neidentificati in termenul prevazut de lege, respectiv varsta de 60 de zile, exploatatiile respective se supun restrictiilor sanitar veterinare pentru o perioada de 15 zile in vederea stabilirii statusului de sanatate al efectivului.

Urmare a emiterii de catre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a mai multor note de serviciu privind prevenirea aparitiei focarelor de Pesta Porcina Africana sau de Influenta Aviara, DSVSA Giurgiu a dispus intensificarea controalelor in trafic impreuna cu reprezentantii Inspectoratului Judetean de Politie si Inspectoratului Judetean de Jandarmerie,  pentru depistarea transporturilor de animale vii si produse de origine animala care se efectueaza incalcand legislatia in vigoare.

Concomitent cu cele prezentate mai sus, la nivelul fiecarei Unitati Administrativ Teritoriale, pana la finalul anului, se desfasoara campania de vaccinare antirabica a carnasierelor domestice.

Tinand cont de faptul ca in Romania au fost diagnosticate focare de rabie atat la animale salbatice (vulpe), cat si la animale domestice (bovine), facem apel la proprietarii de caini si pisici sa raspunda afirmativ medicilor veterinari de libera practica imputerniciti atunci cand sunt solicitati sa efectueze aceasta actiune.

Mentionam ca vaccinarea antirabica este o actiune gratuita, obligatorie, fiind conditionata de microciparea animalelor, sarcina ce  revine proprietarilor.

 

Director executiv DSVSA Giurgiu,

Dr Darie Andrei

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER