Consilierii judeţeni au aprobat joi, în şedinţă extraordinară, un proiect de hotărâre pentru înfiinţarea unui centru de zi în localitatea Clejani, judeţul Giurgiu, pentru 362 de beneficiari din grupuri vulnerabile.
”Am promovat încă de la începutul mandatului intenţia de a construi centre de zi în fiecare dintre comunele judeţului, dar, din păcate, finanţările care au fost puse la dispoziţie de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale nu au inclus şi Consiliile Judeţene în zona entităţilor eligibile şi nici măcar DGASPC-urile care sunt cei mai mari furnizori de servicii sociale nu au fost considerate eligibile pe programul derulat de ministerul de resort pe fonduri europene. Acestea sunt doar scăpări de natură birocratică care, din păcate, nu mai pot fi remediate în acest moment.
Centrele de zi pentru copii cred că ar trebui să fie o prioritate, de aceea am în intenţie să fac un memoriu la ministerul de resort doamnei ministru Firea pentru că rămân la părerea că se pot gândi asemenea centre care reprezintă o soluţie pentru copiii care au părinţii plecaţi în străinătate, care fac parte din familii dezorganizate, care nu au condiţii acasă să înveţe aşa cum ar trebui.
De aceea trebuie să pregătim asemenea centre, dar pentru asta nu pot fi excluse Consiliile Judeţene şi DGASPC- urile, cum spuneam, din zona eligibilităţii.
Deocamdată, sunt foarte mulţumit că avem un centru de zi care poate să fie adaptat nevoilor specifice comunei Clejani, este un proiect propus de colegii de la DGASPC Giurgiu şi, ca atare, vă supun discuţiilor şi, sunt convins, şi aprobării proiectul de hotărâre privind înfiinţarea Centrului de zi Theodora în comuna Clejani”, a declarat preşedintele CJ Giurgiu, Dumitru Beianu.
Proiectul este inclus în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 – Investiţii în infrastructura socială şi are o valoare de totală de 550 de mii de lei.
Centrul va fi construit într-un imobil cu o suprafaţă de 111 metri pătraţi, iar grupul ţintă al proiectului este de 362 de beneficiari din comuna Clejani, dintre care trei sute din familii cu copii, 19 persoane încadrate în grad de handicap şi 43 de persoane vârstnice.
Integrarea grupurilor vulnerabile din comunităţi rome în societate, prevenirea excluderii sociale a copiilor şi familiilor cu risc crescut de izolare socială sau aflate în incapacitate de a oferi condiţii minimale de subzistenţă, creştere şi educaţie reprezintă obiectivul principal al acestui proiect, aprobat în unanimitate de toţi cei 29 de consilieri judeţeni prezenţi la şedinţă.
www.agerpres.ro