Controalele dispuse în căminele de copii și bătrâni s-au încheiat, rezulatele se cunosc, iar acum se remediază problemele constatate.
Ce se ascude, însă, în spatele acestui adevătrat ”iureș”, care a afectat grav viața celor ce trăiesc în astfel de centre, au aflat colegii de la Breaking News Giurgiu, într-un interviu cu președintele CJ, Dumitru Beianu:
”Am realizat un interviu, in exclusivitate, cu preşedintele Consiliului Județean, Dumitru Beianu, în care domnia sa ne răspunde la întrebări şi încearcă să explice întregul mecanism, pentru ca giurgiuvenii să poată înțelege ce s-a întâmplat cu adevărat într-o săptămână de controale, ce au bulversat viețile a sute de beneficiari. Cine nu vrea progresul, dar are pretenții de Occident? Veți găsi toate răspunsurile, citind cu atenție interviul.
Reporter: Ce s-a descoperit în urma controalelor făcute pe parcursul săptămânii trecute, în centrele DGASPC Giurgiu?
Dumitru Beianu: Am avut controale. Nu consider că este un lucru rău, dar mi se pare că s-a pierdut foarte repede esența unor asemenea demersuri. Încep cu cea mai importantă observație: în niciunul dintre centrele controlate nu a fost identificată o singură persoană, beneficiară a sistemului de protecție socială, care să nu aibă parte de îngrijirea corespunzătoare, din punct de vedere al alimentației, al medicației şi al tratamentului pe care îl oferă personalul specializat. Mi se pare cel mai important element şi mi se părea normal ca să reprezinte tema principală a controlului.
Reporter: V-au spus cei care au venit în control, ce anume caută? Ce au vizat aceste controale?!
Dumitru Beianu: Au fost foarte multe instituții! Fiecare a ridicat standardele la cote maxime şi a ieşit o abordare – pe care eu o consider – de nivelul absurdului. Vă dau un exemplu: am achiziționat în acest an 400 de lenjerii (lucru care nu s-a mai făcut de foarte mulți ani) şi am avut observații şi chiar reproşuri de la reprezentantul OPC, care a spus că “de ce nu sunt albe”.
Reporter: Dar reprezentanți OPC au fost în controale şi lunile trecute, iar atunci, aceşti reprezentanți nu au avut o problemă cu faptul că lenjeriile erau colorate şi nu erau albe. . .
Dumitru Beianu: Foarte bună observația. De asta mă aşteptam ca aceste controale să aibă o altă abordare, pe ceea ce a reprezentat acum elementul forte, existența urmelor de rugină pe calorifere, pe electrocasnice, existența zonelor cu pete de grăsime. . . De exemplu: când merg spre grupul social, vârstnicii ca să se sprijine, pentru că majoritatea nu vor să fie ajutați, ca să aibă o siguranță mai mare se sprijină de pereți. Asta înseamnă că ar trebui să dăm cu lavabilă în fiecare lună acolo?! Nu este normal! Creezi un diconfort beneficiarilor. Lucrurile ar trebui înțelese în această formă. Sunt spații locuite de vârstnici, de persoane cu dizabilități, care au un alt comportament. Au multe accese, multe momente în care îşi pierd uzul rațiunii şi se comportă într-un altfel de mod. Nu poți fi atât de sever la o casă protejată care are asemenea beneficiari, cum ai fi la un hotel sau la o pensiune cu 3 margarete. Trebuie să ai o diferențiere în abordare. Să spui că au găsit o gresie ciobită, când unii beneficiari dau cu ustensilele în pământ, să spui că ai găsit o mică pată de ruginà pe un electrocasnic, nu în zona funcțională ci undeva la bază, pete ce apar datorită faptului că se spală foarte des podeaua, iar apa când se evaporă, în timp, trece de stratul de vopsea protector şi creaza aceste mici zone de rugină. . . Atenție! Nu vorbim de electrocasnice foarte vechi care prezintă riscuri sau care nu permit să se asigure condițiile cele mai bune. Sunt detalii care au fost tratate altfel decât ca detalii şi de aici au ieşit o sumedenie de observații din procesele verbale întocmite, care au generat şi discuții dincolo de nivelul județului Giurgiu.
Reporter: În acest moment, la nivelul județului Giurgiu, avem vreun centru închis? Au fost beneficiari relocați? Am tot văzut zilele acestea diferite imagini şi texte, pe rețelele de socializare, în care ni se prezenta “dezastrul” din centrele DGASPC Giurgiu.
Dumitru Beianu: Ca temă generală, aş vrea să mă opresc asupra acestui cuvânt “dezastru”. Trebuie să spunem foarte clar: toate centrele au fost reabilitate şi modernizate doar în mandatul meu anterior, între 2008-2012 pe POR (Programul Operațional Regional), când am reuşit să aduc finanțare pentru cele mai mari 6 centre ale județului, care găzduiesc copii, persoane cu dizabilități şi vârstnici. Tot în mandatul trecut am reuşit dezinstituționalizare copiilor. Am închis centrele mari şi i-am mutat în case protejate. Acum am început dezinstituționalizarea persoanelor adulte cu dizabilități. Avem un proiect prin care pregătim 250 de asistenți sociali profesionişti, din care 50 vor fi angajați în Direcție să putem prelua aceste persoane cu dizabilități din centre şi să îi mutăm în familii care să aibă grijă de ei. Avem proiecte câştigate în acest mandat pentru toate centrele din județul Giurgiu: pentru eficientizare energetică, dar şi modernizarea unor centre. Avem foarte multe case unde s-au făcut reparații cu forțe proprii şi din sponsorizări. Nu poate spune nimeni că nu ne-am ocupat. Cuvântul “dezastru” nu are ce căuta în relație cu activitatea DGASPC. Revenind, în acest moment nu există niciun centru închis, nu există niciun centru mic sau mare unde să se fi luat măsura relocării beneficiarilor. S-au consemnat şi elemente pe care le recunoaştem că trebuie remediate şi poate că a fost o uşoară neglijență în condițiile în care angajații chiar au o fişă a postului încărcată. Controlul este binevenit, asemenea măsuri sunt binevenite, dar sunt şi exagerări pe care nu le comentez, trebuie să le remediem. Foarte important! Nu a fost închis niciun centru, vorbim doar de măsuri de remediere pentru care s-au dat nişte termene rezonabile: de la 5 zile pentru cele mai simple, la 3 luni, pentru cele mai complicate. Vorbim de schimbarea gresiei. Asta este! Vom găsi bani! Pe ordonanța 34 care ne limita la cheltuielile pe bunuri şi servicii, autoritățile publice locale au fost scoase de sub incidența ordonanței şi vom putea să cheltuim banii ca într-un an normal. Deşi costă foarte mult şi ne pun să schimbăm şi electrocasnice care funcționează foarte bine la nivelul acesta în multe dintre familiile giurgiuvenilor, aici vor să le schimbăm şi să luăm altele noi. În măsura posibilităților o să le schimbăm. O să încercăm să remediem toate aceste măsuri pentru care am primit termen. Nu ni s-a impus nicăieri să mutăm beneficiari şi mi se pare o abordare corectă din acest punct de vedere, pentru care, cât sunt eu de supărat sunt în stare să mulțumesc celor care au făcut parte din echipele de control.
Reporter: Din comunicatul emis de Instituția Prefectului, am aflat că DGASPC Giurgiu a primit sancțiuni de aproximativ 50.000 de lei.
Dumitru Beianu: Am primit. Domnul director Paraschiv îmi spunea că trebuie să facă o inventariere pentru că au fost nu puține situații în care două instituții diferite au dat fiecare amendă pentru aceeaşi problemă, ceea ce mi se pare absurd! Dacă au descoperit o problemă care trebuie rezolvată, să sancționeze doar o instituție. Aş fi sceptic în privința corectitudinii şi logicii în care s-a ajuns la această sumă.
Reporter: Cu aceşti bani, din sancțiuni, ați fi putut face lucruri mult mai importante în favoarea beneficiarilor, având în vedere că sunt atâtea lipsuri şi că ani de zile nu s-a investit în aceste centre
Dumitru Beianu: Îmi aduc aminte că în mandatul trecut se gătea hrana, pentru toți cei 400 de beneficiari, într-un subsol insalubru, unde nu exista nici urmă de vreo autorizare, sub conducerea tandemului Mina – Lupu. S-au depăşit de mult acele vremuri. Sigur că se pot face multe din ce nu s-au făcut de 10 ani, în DGASPC, dar nu într-un timp foarte scurt şi nu cu nişte resurse care nu ni se pun la dispoziție. Trebuie să ne gospodărim singuri. Mi-ar fi plăcut ca cel puțin din acest punct de vedere, echipele de control să aibă un dram de flexibilitate şi întelegere şi să ne dea voie ca aceşti bani să îi cheltuim în favoarea beneficiarilor, nu în favoarea bugetului național.
Reporter: Pentru a înțelege mai bine giurgiuvenii care este procedura şi de ce este una de durată, mi-aş dori să explicați puțin situația următoare: DGASPC Giurgiu a fost sancționat, i s-a pus în vedere să remedieze toate problemele, dar trebuie parcurse anumite proceduri birocratice pentru a justifica aceste cheltuieli, iar procedurile sunt de durata. Concret, ce prevăd aceste proceduri?
Dumitru Beianu: Dacă vorbim de achiziția de electrocasnice, trebuie doar bani, completat bugetul instituției cu sumele necesare, făcute proceduri de achiziție, cu încredințări directe şi ar dura cam 2-3 săptămâni, dacă identificăm sumele necesare, ca să le rezolvăm pe toate. Au fost câteva centre unde s-a insistat pe schimbarea gresiei şi pavimentului că sunt vechi. Erau curate, întreținute la un nivel mulțumitor dar nu a fost considerat suficient. Aici vorbim de lucrări unde pentru realizarea lor trebuie mai mult timp. Nu este exclus, în funcție de complexitatea lor să fie nevoie şi de proiecte tehnice. Au fost zone în care s-a impus să se mai construiască încă o cameră. Nu am înteles de ce. Nu stiu dacă era normal aşa ceva. Dar dacă ai mei colegi consideră că trebuie realizată această condiție, vorbim de un proiect tehnic şi de o realizare ulterioară elaborării proiectului tehnic care duce undeva la 6 luni, în cel mai fericit caz. O să ne străduim să remediem toate aceste probleme, dincolo de acceptarea sau neacceptarea logicii în care au fost trecute în rapoartele de control.
Reporter: Din raportul prezentat presei am aflat că pentru centrul de la Singureni, reprezentanții comisiei au avut cele mai multe cerințe.
Dumitru Beianu: Singureni este în subordinea directă a CJ şi s-a vrut neapărat să se dea un exemplu, să facă o legătură directă. Şi la Singureni dacă mergeți, o să vă placă modul în care sunt tratați beneficiarii. Eu am fost săptămâna trecută. Mi s-a părut că dincolo de schimbarea gresiei în zona de bucătărie, care reprezenta o preocupare a conducerii şi îşi făceau planuri cum să o realizeze, toate celelalte deficiențe sunt de foarte mică importanță pentru bunul mers al instituției. Noi, când am fost acolo, discutam de asflatarea curții şi de alte lucrări de amenajare, care mi se păreau mai importante decât ce a trecut echipa în raportul respectiv. Nu sunt deloc greu de remediat. Aici amenda a fost de 1500 de lei, ceea ce denotă că nu au fost lucruri dificile, dar se vrea neapărat să se evidențieze că nu e nicăieri în țară, cum e la Giurgiu.
Reporter: Ca o concluzie, ce ar trebui să ştie giurgiuvenii legat de centrele DGASPC, în urma controalelor de săptămâna trecută?
Dumitru Beianu: Vă aduc aminte şi nu țin neapărat să fac această precizare decât pentru că ÎMI PASĂ! Sistemul de protecție socială este unul anacronic şi ineficient! Se cheltuiesc foarte mulți bani şi rezultatele sunt de multe ori nemulțumitoare, dacă ne raportăm la beneficiarii acestui sistem: copii, adulți cu dizabilități şi persoane vârstnice. Trebuie regândit totul! Dacă ar fi să privim doar partea bună a lucrurilor, mi-aş dori ca măcar de acum să se gândească o strategie prin care să se schimbe din temelie această abordare. Nu putem să cheltuim 50 de miliarde lei vechi pe lună, în condițiile în care 90% din aceşti bani reprezintă doar salarii şi pentru restul trebuie să asiguri hrană, utilități, medicamente, etc. Acestea sunt posibilitățile! Ajutorul statului, în timp, s-a diminuat, iar standardele de cost nu oferă suficienți bani pentru a asigura condiții aşa cum se doreşte pentru beneficiari. Sunt eforturi mari pe care le fac conducerile DGASPC să atragă sponsorizări. Avem o listă lungă de persoane fizice şi juridice care au ajutat în acest an, apoi mai e bugetul Consiliului Județean şi cam atât. Lucrurile trebuie schimbate! Dacă vrem standarde europene, atunci trebuie schimbat totul! Spuneam că avem un proiect prin care pregătim asistenți sociali. Acesta este viitorul! Transferăm cât mai mulți copii, persoane cu dizabilități în familii substitutive, dar să le dăm nişte indemnizații care să fie atractive pentru cei care vor să preia şi să îngrijească. Dacă nu găsim suficiente asemenea persoane, al doilea palier de interes îl reprezintă ONG-urile specializate, care pot să preia în nişte condiții foarte stricte şi în baza unor proceduri de achiziții publice, acei beneficiari şi să primească contravaloarea standardelor de cost pe care le oferă statul, oferind în schimb un nivel de îngrijire aşa cum îşi doresc responsabilii. DGASPC ar trebui să se transforme într-un corp de specialişti care să monitorizeze nivelul serviciilor oferite tuturor beneficiarilor, care să aduă tratament special de orice natură, pe care nu-l poate asigura familia respectivă. Acesta este viitorul! Aşa trebuie gândit dacă vrem să avem performanță! Dacă nu, rămânem la stadiul acesta! Vă dau un exemplu, pe care vă rog foarte mult să-l subliniați. Am făcut o solicitare şi am primit următoarea informație: cheltuim 50 de miliarde lei pentru sistemul de protecție socială. În cadrul acestui sistem avem aproximativ 200 de persoane adulte cu dizabilități, la nivelul județului Giurgiu, în condițiile în care la nivelul județului sunt recenzate aproximativ 10.000 de persoane adulte cu dizabilități, aflate în familii! Pentru aceste persoane, familia primeşte o indemnizație de persoană cu handicap şi dacă au suficient noroc primesc şi o indemnizație de însoțitor, dacă cineva din familie a făcut cerere pentru acea indemnizație şi nu are alt loc de muncă. Este mult prea puțin pentru aceşti beneficiari, care cumva au acelaşi statut cu beneficiarii din sistemul de protecție socială, iar statul nu are soluție la momentul acesta! Este clar că acest sistem nu oferă soluții nici pentru cei din sistem şi cu atât mai puțin pentru cei din afara sistemului. Vă dau un exeplu pentru care lucrurile sunt aranjate total cum n-ar trebui. Am vrut să aplicăm pentru centrele de zi pentru copii, să câştigăm pe fonduri europene posibilitatea de a construi centre de zi cu fiecare UAT, în fiecare comună, unde copiii care nu au posibilități acasă, care au părinții plecați din țară la muncă, să vină să îşi facă temele, să se odihnească şi să mănânce. Consiliul Județean care este cel mai mare prestator de servicii sociale nu a fost eligibil! Aşa gândesc cei de la nivel înalt rezolvarea problemelor! Au trecut acolo entități eligibile comune, oraşe, municipii. Am făcut cerere la Ministerul Familiei ca să ne treacă şi pe noi, că vrem să aplicăm. Ne-au spus că nu avem noi treabă şi că noi ne ocupăm doar de cei din sistemul de protecție, ceea ce denotă foarte clar o abordare extrem de limitată! Am avut o temă de campanie pe care mi-o asum ca nerealizată. Am zis că pe asistență socială trebuie neapărat să gândim un proiect pentru îngrijirea bătrânilor la domiciliu. Este tema zilei! De aici a plecat cu scandalul de la Voluntari care nu ar fi trebuit să existe în România. Am vrut să aplicăm pe o asemenea finanțare pentru că aşa se întâmplă în Occident. Mulți vârstnici şi-ar dori! Mama mea este în vârstă, nu vrea să plece de acasă. Dacă ar fi singură şi nu ar avea cine să îi bată în uşă măcar odată, de două ori pe săptămână, ar fi în pericol să pățească ceva şi chiar să aibă parte de ce e mai rău. Am vrut să aplicăm. Există finanțări pentru asemenea proiecte prin care să pregătim specialişti care să recenzeze 20 de persoane vârstnice, care acceptă să stea acasă, convinşi fiind că vine cineva în fiecare zi. Pot fi asistenți medicali sau specialişti care să le bată la uşă, să vadă dacă au mâncat, dacă şi-au luat medicamentele, dacă au alte probleme. Nu s-ar mai simți marginalizați şi s-ar simți în siguranță. Pentru astfel de proiect, Consiliul Județean nu este eligibil! Ne uităm la consiliile județene şi încercăm să arătăm cu degetul că preşedinții şi directorii nu îşi fac treaba, dar nu îi ajuți nici măcar să acceseze fonduri europene pentru a îmbunătăți viața acestor oameni! Aceste sisteme de protecție socială, servicii sociale la domiciliul beneficiarului, reprezintă vârful asistenței sociale în Occident! Și nouă nu ni se dă voie să aplicăm, sa atragem bani europeni! Am promis în campania electorală că o să câștig un asemenea proiect, pentru bunicii care locuiesc singuri și nu am această posibilitate! Aceasta este relația de colaborare între CJ și decidenții din ministere, cărora nu le pasă și care au luat o groază de măsuri stupide, dar ne cer nouă să facem și ce nu avem posibilitatea ca să le acoperim incompetența după ce s-a întâmplat la Voluntari. Este inacceptabil!
www.breakingnewsgiurgiu.ro