10 ianuarie 2025

Distribuie articolul pe

Facebook

CONSILIERII DIN GIURGIU ȘI RUSE – ȘEDINȚĂ COMUNĂ PE TEMA INCINERATORULUI

Consilierii municipali din Giurgiu și Ruse s-au întâlnit din nou într-o ședință comună, de această dată la Ruse, subiectul principal al discuțiilor reprezentându-l construirea incineratorului de deșeuri în municipiul Giurgiu. Pentru că poziția părții bulgare este la fel ca cea a consilierilor locali giurgiuveni, discuțiile au pornit de la fazele incipiente ale acestei probleme pentru ambele comunități, la final fiind date rezoluții comune.
Primarul municipiului Ruse, Pencho Milkov și consilierii locali sunt de părere că, toate demersurile făcute până în prezent de către primarul Adrian Anghelescu și consilierii locali din Giurgiu, împotriva construirii incineratorului de deșeuri, trebuie să beneficieze de o promovare cât mai mare, astfel încât informațiile să ajungă la cât mai mulți cetățeni.
”Primarul Adrian Anghelescu a făcut foarte multe demersuri, iar noi când am auzit despre această problemă, am luat imediat poziție și am început să ne adresăm ministerelor de resort, am intrat în legătură cu cetățenii, i-am informat și am strâns semnături. De asemenea, noi am pregătit o scrisoare adresată președintelui Bulgariei și celor opt parlamentari de Ruse pentru ca toți să devină activi. Am avut și întâlniri cu experți și cu reprezentanți ai Ministerului Mediului, dar și cu reprezentanții opiniei publice pentru a declara care este poziția lor legată de această problemă. Noi suntem pregătiți să susținem orice inițiativă a cetățenilor și să facem totul în comun”, a declarat primarul Pencho Milkov.
Cu același prilej primarul municipiului Giurgiu, Adrian Angelescu și-a exprimat din nou dezaprobarea în ceea ce privește construirea incineratorului de deșeuri în municipiul Giurgiu:
”Majoritatea cetățenilor, cel mai probabil toți din Giurgiu și Ruse sunt împotriva acestui proiect. Noi am avut o temere de la început în ceea ce privește ședința tehnică ce s-a desfășurat la Agenția pentru Protecția Mediului. În anul 2021, această firmă Friendly West a cerut de la Primăria municipiului Giurgiu un certificat de urbanism, iar noi le-am solicitat avizele de la toate insituțiile abilitate. Prima instituție, respectiv DSP a dat aviz cu impunere de a respecta toate normativele legale în vigoare și obligativitatea de a avea un studiu de impact care costă de la 250.000 euro în sus. Noi nu avem specialiști care să conteste acest studiu. În luna aprilie a acestui an, printr-un ordin de ministru, a fost modificată legea și eliminată limita de 500 m, fiind introdus doar termenul de vecinătate. Pornind de la acest context, am coroborat legislația în domeniul deșeurilor, constatând că acest incinerator are în interior o pltaformă de deșeuri, am inițiat un proiect de hotărâre și cu ajutorul consilierilor locali am stabilit limita de 1000 de metri. Sunt de părere că un incinerator de acest gen trebuia făcut de către Ministerul Sănătății, în apropiere de București. De asemenea, reprezentanții opiniei publice au strâns semnături pe care le-am transmis tuturor instituțiilor și voi folosi aceste semnături pentru ca prin intermediul paralmentarilor de Giurgiu să fac demersuri în vederea abrogării acelui ordin de ministru”.
Concluziile comune ale întâlnirii au fost ca fiecare să se adreseze oficial parlamentarilor și președinției, fiind luată în calcul și ideea de a organiza competiții sportive româno-bulgare în vederea promovării sănătății prin sport.
După întâlnirea de la Primăria Ruse, consilierii locali din Giurgiu au avut o întrevedere și cu prefectul din Ruse care adoptă aceeași poziție, dând asigurări că va susține în fața guvernului bulgar orice demers făcut împotriva construirii acestui incinerator.
Primăria municipiului Giurgiu

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER