Numărul infracţiunilor de încălcare a dreptului de proprietate intelectuală constatate de poliţiştii de frontieră din cadrul ITPF Giurgiu, dar şi valoarea bunurilor confiscate la frontiera de sud a României a crescut de peste trei ori în 2023 faţă de anul precedent.
„În cursul anului 2023, au fost constatate aproximativ 1.100 infracţiuni privind încălcarea dreptului de proprietate intelectuală, ocazie cu care au fost confiscate bunuri în valoare de peste 260.000.000 lei. Comparativ cu anul 2022, când au fost constatate 314 infracţiuni şi au fost confiscate bunuri în valoare de 76.000.000 lei lei, înregistrăm o creştere semnificativă atât la numărul de infracţiuni constatate cât şi la valoarea bunurilor confiscate. Principalele categorii de bunuri susceptibile a fi contrafăcute, confiscate în anul 2023, au fost: articolele de vestimentaţie – 312.667 bucăţi, articolele de parfumerie – 201.140 bucăţi, produsele de marochinărie – 30.415 de bucăţi şi 42.213 perechi de încălţăminte”, a declarat luni, pentru AGERPRES, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Giurgiu, Raluca Stan.
Potrivit sursei citate, cele mai multe articole vestimentare au fost descoperite în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu, respectiv 213.868 de bunuri şi în Punctul de Trecere a Frontierei Calafat, 83.577 de bunuri.
„Un caz important de menţionat este cel din 26 mai 2023 când poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Calafat au descoperit, în urma unui control efectuat asupra unui autocamion, mai multe cutii de carton ce conţineau 21.510 articole de îmbrăcăminte şi marochinărie, toate purtând însemnele unor branduri de lux şi care prezentau suspiciuni de contrafacere. Dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă, acestea ar fi valorat aproximativ 38.159.000 lei, aproape opt milioane de euro”, a completat Raluca Stan.
Toate bunuri confiscate fac obiectul unor dosare penale instrumentate de către poliţiştii de frontieră.
Din cazuistica înregistrată în ultimul an de zile, poliţiştii de frontieră din cadrul ITPF Giurgiu au constatat că acei cetăţeni implicaţi în aceste activităţile ilegale proveneau preponderent din România, Turcia, Bulgaria şi Republica Moldova, iar rutele folosite cel mai des pentru introducerea mărfurilor contrafăcute în România sunt China-România, pe mare şi, respectiv, Turcia-România.
www.agerpres.ro