28 noiembrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

MINISTERUL DE EXTERNE – RECOMANDĂRI SPECIALE PENTRU CEI CARE VOR SĂ TREACĂ GRANIȚA PE LA GIURGIU

Românii care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în sau prin Bulgaria, sunt informați de Ministerul Afacerilor Externe, că autoritățile bulgare demarează lucrări de reparații majore la Podul Prieteniei Giurgiu – Ruse, în partea bulgară. Lucrările începe miercuri,10 iulie și vor dura 730 de zile, fără ca acest fapt să ducă la oprirea traficului rutier pe pod – anunță, într-un comunicat de presă, oficialii Ministerului.

Într-o primă etapă a reparaţiilor, circulaţia rutieră pe pod va fi restricţionată pe sensul de intrare în Bulgaria şi, ulterior, pe sensul de ieşire din Bulgaria, pe direcţia către România.

Lucrările de reparaţie se vor efectua, ca regulă, pe timpul zilei, pe segmente rutiere de 400 de metri şi vor implica organizarea şi reglementarea temporară a circulaţiei rutiere pe pod, pe tronsonul rutier bulgar, pe o singură bandă, cu regim asigurat de accesibilitate alternativă a autovehiculelor şi de semnalizare prin sisteme de semafoare adaptive, indicatoare rutiere şi personal de dirijare.

MAE le recomandă cetăţenilor români să conducă preventiv, cu viteză adecvată şi să achiziţioneze în timp util vinietele electronice pentru folosirea infrastructurii rutiere din Bulgaria, înainte de a intra pe teritoriul acestei țări, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Autorităţile bulgare recomandă ca vinieta electronică să fie achiziţionată online prin intermediul website-ului www.bgtoll.bg, cu versiune în limba română: https://www.bgtoll.bg/ro/rovinieta-electronica, sau de la terminalele specifice montate în incinta punctelor de frontieră.

De asemenea, MAE le recomandă turiştilor români care aleg să revină în ţară prin PCTF Ruse să pregătească în prealabil suma exactă pentru taxa de pod şi anume 2 euro sau 4 leva, sau să efectueze plata cu cardul bancar, în acest mod putând fi scurtaţi considerabil timpii de aşteptare la procesarea şi eliberarea documentelor justificative tip chitanţe,  bonuri fiscale.

În punctele de frontieră bulgare, funcţionează centre de colectare a sumelor de bani provenite din taxe, impozite sau amenzi de circulaţie aplicate pe teritoriul Republicii Bulgaria, care se fac venit la bugetul de stat bulgar. Cetăţenii români identificaţi de sistem ca datornici sunt obligaţi să îşi achite toate debitele către statul bulgar, plata efectuându-se numai cu card bancar.

Informaţii suplimentare pot fi accesate astfel:

– cu privire la starea actuală a drumurilor – pe aplicaţia gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina de internet a Agenţiei „Infrastructura Rutieră” – www.api.bg şi la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop;
– cu privire la situaţia zborurilor pe aeroportul Sofia – www.sofia-airport.eu;
– cu privire la starea vremii – pe site-ul www.weather.bg;
– cu privire la regimul vamal, la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia, pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiţii de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) şi pe site-ul Agenţiei „Vămi” din Bulgaria – www.customs.bg;
– cu privire la e-vigneta şi sistemul e-TOLL – pe site-ul www.bgtoll.bg;
– cu privire la situaţia circulaţiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare – pe site-ul www.mvr.bg.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de operatorii Call Center-ului în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

MAE recomandă consultarea paginilor web http://sofia.mae.rohttps://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_rowww.meteoalarm.org, şi www.mae.ro.

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER