18 octombrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

DGASPC: CRESC SOLICITĂRILE PENTRU SERVICIILE CENTRULUI MATERNAL DIN GIURGIU

Centrul maternal,  componentă rezidențială  a Complexului de Servicii Sociale din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu, este destinat cuplurilor mamă-copil şi femeilor gravidelor  aflate în situaţii de dificultate.

În ultimii trei ani, a crescut numărul de beneficiari de servicii sociale de la centrul maternal. Astfel, în anul 2021, nouă mame și 16 copii au beneficiat de serviciile acestui centru rezidențial iar în anii următori numărul beneficiarilor a crescut:  în anul 2022, au beneficiat de servicii sociale  20 mame având în total 33 de copii  iar în anul 2023,  30 mame și 47 de copii;  în cele mai multe cazuri, mamele și  copiii lor au beneficiat de serviciile centrului maternal pentru  perioade  de câteva luni, dar au fost și câteva situații în care mamele și copiii au fost găzduiți în centru pentru perioade mai lungi, de peste un an, sau perioade mai scurte, de câteva zile.

Centrul maternal  asigură protecţia şi îngrijirea  cuplului mamă – copil precum şi a femeilor gravide aflate în situaţii de dificultate, într-un mediu apropiat de cel familial. De la începutul acestui an și până în prezent, 12 de mame și cei 19 copii ai acestora au beneficiat de serviciile centrului maternal.

Acest  centru de tip rezidențial  asigură pe o perioadă determinată de maximum doi ani, gratuit, servicii de  găzduire, îngrijire, educaţie şi servicii de pregătire pentru viaţa independentă, precum şi pentru integrarea/reintegrarea familială şi socio-profesională.

În cadrul centrului maternal, fiecare beneficiar este asistat în baza unui program personalizat de intervenţie, care abordează într-un mod coerent şi unitar componentele legate de: educaţia şi responsabilitatea mamei în relaţia sa cu copilul, asigurarea sănătăţii fizice şi psihice a mamei şi copilului/gravidei, pregătirea integrării/reintegrării familiale şi sociale. Programul personalizat de intervenție, care se elaborează şi se pune în practică numai cu acordul şi cu participarea directă a beneficiarului, cuprinde componente care se referă cel puţin la: relaţia mamă-copil, educaţia mamei pentru creşterea copilului, pregătirea mediului familial pentru primirea şi integrarea copilului şi a mamei, orientarea şi pregătirea pentru integrare socială şi profesională.

                                                                                                                                                                            D.G.A.S.P.C. Giurgiu

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER