18 octombrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

NICOLAE CIUCĂ: ”CÂND AM DISCUTAT DESPRE RECALCULAREA PENSIILOR, AM PUS O SINGURĂ CONDIȚIE: NICIO PENSIE NU SCADE!”

„Când am fost de acord în Coaliție cu recalcularea pensiilor, am pus o singură condiție: nicio pensie să nu scadă”, asta a declarat, astăzi, președintele PNL la Hunedoara. Nicolae Ciucă spune că pensiile au crescut cu 40% sub guvernarea liberală.

Liderul PNL: Pensiile au crescut pentru că PNL a creat condițiile necesare în economie. Eu, ca premier am scăzut deficitul cu un punct procentual

Întrebat despre pensii și recalcularea acestora, Nicolae Ciucă a precizat că PNL este singurul partid care a mărit pensiile.

„Din 2020, pe guvernarea noastră, eu ca premier am crescut punctul de pensie de la 1265 lei la peste 1700. Toate pensiile au crescut cu 40% în guvernarea liberală.”

Acesta a explicat că recalcularea a fost pentru eliminarea inechităților și că 700 mii de pensii n-au crescut, ci au intrat sub nivelul celor în plată. Dar rămân cele în plată, nu scade nicio pensie, condiție pe care a insistat președintele PNL în Coaliție.

„Cu adevărat PNL a crescut pensiile, pentru că am creat condițiile necesare. Eu, ca premier, în 2022 am scăzut deficitul cu un punct procentual, uitați-vă unde este deficitul acum. Despre PNRR acesta a afirmat că nu era demarat când a preluat guvernarea.

Pensionarii vor primi încă o decizie prin poștă, pe lângă cea de recalculare

Pensionarii a căror pensie este mai mică în urma recalculării vor primi în săptămânile următoare o confirmare de la Ministerul Muncii şi Casa Naţională de Pensii că nivelul acesteia nu va scădea şi nimeni nu va primi mai puţini bani, a declarat, joi, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, într-o conferinţă de presă.

„Niciun pensionar nu va primi în septembrie o pensie mai mică decât cea din luna august. Repet: nicio pensie nu scade în urma recalculării. Din contră, cei mai mulţi, adică peste 82% dintre pensionari, vor primi mai mult. Indiferent de rezultatul recalculării din decizia primită de la Casa de Pensii, toţi pensionarii, din septembrie şi lunile următoare, vor avea o pensie cel puţin egală cu cea din luna august. Mă adresez pensionarilor care în decizia primită de la Casa de Pensii au un cuantum mai mic în urma recalculării: Stimaţi pensionari, pensia dumneavoastră nu scade. Noua Lege a pensiilor garantează că pensionarii vor primi cuantumul cel mai favorabil indiferent de rezultatul recalculării. Deci, dacă în decizia de recalculare punctajul rezultat indică o valoare mai mică decât pensia pe care aţi primit-o în luna august, atunci veţi rămâne cu pensia mai avantajoasă, adică pensia lunii august. Scrie negru pe alb şi pe deciziile de recalculare pe care le-aţi primit sau urmează să le primiţi. Se menţine cuantumul pensiei stabilit şi aflat în plată anterior recalculării, de la 1 septembrie 2024. (…) Deci, nu va scădea cu niciun leu pensia dumneavoastră. Ca toate lucrurile să fie clare şi lipsite de orice echivoc, veţi primi în următoarele săptămâni o confirmare oficială din partea Ministerului Muncii şi a Casei Naţionale de Pensii Publice că pensia dumneavoastră nu scade. Cea mai bună confirmare pentru ceea ce spun va fi însuşi cuponul de pensie aferent lunii septembrie”, a transmis ministrul Muncii.

Ea a menţionat că a primit de la premierul Marcel Ciolacu sarcina de a comunica pensionarilor acest lucru şi a fost pregătit un model de informare în acest sens, urmând să fie discutate aspectele operaţionale legate de transmiterea confirmărilor.

Am primit ieri această sarcină de la domnul premier Marcel Ciolacu. Cei de la Secretariatul General al Guvernului ne-au transmis-o deja în formă scrisă ieri după-amiază. Colegii de la Casa Naţională de Pensii Publice au pregătit un model pentru aceasta şi împreună vom discuta toate aspectele operaţionale.(…) Chiar astăzi avem o întâlnire cu colegii de la Casa Naţională de Pensii Publice astfel încât şi aceste aspecte operationale să fie gestionate corect”, a spus Bucura-Oprescu.

Potrivit acesteia, sunt două categorii de pensionari aflaţi în această situaţie, respectiv au un cuantum mai mic al pensiei după recalculare şi rămân cu pensia care este acum în plată.

www.stiripesurse.ro

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER