18 octombrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

ANUL ȘCOLAR A ÎNCEPUT CU SANCȚIUNI ȘI REGULI NOI PENTRU ELEVI

Noul an școlar vine cu noi reguli, după ce Ministerul Educației a adoptat, prin ordin de ministru, un nou Statut al Elevului și un nou regulament de Organizare a școlilor, în funcție de care toate unitățile de învățământ își vor realiza propriile regulamente școlare.

Printre noutățile noului an școlar se numără libertatea dată tuturor școlilor de a interzice nu doar folosirea telefoanelor mobile în timpul orelor, ca până acum, ci intrarea elevilor în instituție cu telefoanele la ei.

O altă noutate este posibilitatea ca fiecare școală și liceu să decidă înființarea unei săli de detenție pentru elevii care deranjează cursurile. Pentru ora respectivă, elevul nu va primi absență. Fiecare școală își va organiza spațiul și procedura de supraveghere a elevilor care deranjează, potrivit noului Statut al Elevului, document publicat în Monitorul Oficial, fiind în vigoare încă din luna august.

„Am lăsat la latitudinea școlii, școala poate interzice total. Școala, dacă vrea, prin regulamentul de organizare, poate să spună că nu e interzis doar la cursuri, ci este interzis să intri în incintă [cu telefonul mobil – N.Red.]. Nu e o problemă. Dacă o școală este în oraș și se poate ajunge ușor la copii și sunt alte metode prin care pot fi contactați, școala poate interzice cu totul, nu intră nimeni în școală cu telefonul mobil decât dacă există o permisiune specială.

Alte școli care se află în situații unde e nevoie de această comunicare între familie și elevi… sigur, în afara orelor, atunci ei pot decide în funcție de situația pe care o au. Cam acesta a fost raționamentul pentru care nu a mers pe o interdicție totală”, a declarat ministrul Ligia Deca.

Ministra Educației a explicat de ce a lăsat la latitudinea școlilor decizia de a interzice intrarea elevilor cu telefoane mobile în școală sau doar la ore.

„Am văzut că există țări care au mers această interdicție. Să vedem cum funcționează în acest an posibilitatea ca școlile să decidă, ele să interzică și dacă va fi nevoie de altă măsură, o vom lua la momentul oportun. Întotdeauna măsurile trebuie discutate în funcție de impact și eventual modificate pentru a fi îmbunătățite. Deci, eu nu exclud o discuție ulterioară, dar, din nou, haideți să vedem câte școli optează pentru interzicere totală și să vedem cum funcționează sistemul”.

Anul școlar 2024 – 2025. Bursele școlare pot fi retrase

Din anul școlar 2024 – 2025 elevii pot fi sancționați cu retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor școlare. Noua regulă este prevăzută de noul Statut al Elevului, aprobat prin ordinul ministrului Educației nr 5.707 din 1 august 2024 și publicat în Monitorul Oficial.

Burse școlare:

a) bursă de excelență olimpică (I și II);
b) bursa de merit; – 450 de lei/lună
c) bursa de reziliență; – 300 de lei/ lună
d) bursă socială; – 300 de lei/ lună
e) bursă tehnologică – 300 de lei/lună

Noi sancțiuni pentru elevi, în funcție de gravitatea faptelor

În funcție de gravitatea faptelor, elevii pot fi sancționați prin observație individuală, mustrare scrisă, prin retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor de care beneficiază elevul, prin mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași școală sau liceu, prin suspendarea elevului pe o durată limitată de timp, urmată de preaviz de exmatriculare și, cea mai dură, exmatriculare.

Elevii care deranjează orele pot fi suspendați de la cursuri timp de 15 zile, pe durata unui an școlar, prevede Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023.

Exmatricularea poate fi decisă de școală fie cu drept de reînscriere în anul școlar următor în aceeași școală, fie cu drept de reînscriere în anul școlar următor în altă școală, fie fără drept de reînscriere pentru elevii din  învățământul postliceal.

Noile reguli cu privire la sancțiunile pentru elevi zunt prevăzute în noul Statut al Elevului, intrat în vigoare.

Art. 16 – „(4) Sancțiunile ce pot fi aplicate elevilor, în funcție de gravitatea faptei, sunt:

a) observație individuală;

b) mustrare scrisă;

c) retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor de care beneficiază elevul;

d) mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ;

e) suspendarea elevului pe o durată limitată de timp, conform legii;

f) preavizul de exmatriculare;

g) exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în aceeași unitate de învățământ, conform legii;

h) exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în altă unitate de învățământ, conform legii;

i) exmatricularea fără drept de reînscriere, pentru elevii din învățământul postliceal.

(5) Toate sancțiunile aplicate se comunică individual, în scris, atât elevilor, cât și părinților/reprezentanților legali. Sancțiunea se aplică din momentul comunicării acesteia sau ulterior, după caz.

(6) Sancționarea elevilor sub forma mustrării în fața colectivului clasei sau al școlii este interzisă în orice context.

(7) Violența fizică, verbală sau/și sub orice altă formă, precum și agresiunea se sancționează conform dispozițiilor legale în vigoare.

(8) Sancțiunile prevăzute la alin. (4) lit. d)—h) nu se pot aplica în învățământul primar.

(9) Sancțiunile prevăzute la alin. (4) lit. f)—h) se pot aplica în învățământul obligatoriu numai în situații foarte grave, când prezența elevului în școală pune în pericol siguranța elevilor sau a personalului din școală, afectând dreptul la educație, respectiv la muncă.

(10) Elevii care sunt sancționați conform prevederilor alin. (4) lit. e)—h) beneficiază de consiliere școlară, intervenție psihologică și psihoterapie, precum și de activități remediale.

(11) Activitățile remediale se desfășoară în timpul orarului școlar în care ar fi trebuit să aibă loc cursurile, conform metodologiei de organizare a programului «Învățare remedială».”, se arată în Statutul Elevului 2024.

Notă la purtare la finalul fiecărui modul de cursuri

În anul școlar 2024 – 2025, elevii primesc o notă la purtare la finalul fiecărui modul de cursuri, conform noului Regulament – cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar 2024 (ROFUIP). Media de la finalul anului școlar se diminuează cu câte un punct pentru fiecare 20 de absențe nemotivate/an școlar.

Media scăzută la purtare afectează menținerea burselor școlare primite de elevi, iar o medie sub nota 6 la purtare însemnă repetenție. Bursele de excelență, de merit, reziliență și tehnologică sunt condiționate în acest an școlar de media 10 la purtare sau calificativul foarte bine, la finalul anului școlar anterior și de numărul de absențe nemotivate.

Articolul 107 – „(7) La finalul fiecărui interval de cursuri din structura anului școlar, se acordă câte o notă/un calificativ la purtare, luând în considerare comportamentul elevului.”

www.romaniatv.net

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER