De la un „amărât” de spital judeţean, de care toată lumea se plânge, din toate punctele de vedere, giurgiuvenii ar putea „sări” nu la unul regional, ci la un spital… transfrontalier! Şi nu unul oarecare, ci unul „de top”. Cel puţin asta susţine primarul Nicolae Barbu, citat de Agerpres:
„Un grup de investitori şi medici chirurgi din Italia vor să construiască la Giurgiu un spital transfrontalier de chirurgie şi recuperare pentru probleme de coloană vertebrală, cu fonduri europene în sumă de 90 de milioane de Euro, municipalitatea dând în acest sens avizul de principiu, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, primarul Nicolae Barbu.
„Există o intenţie a unui grup de investitori din Italia de a face un spital de chirurgie şi tratament ulterior, de recuperare, pentru probleme de coloană vertebrală la Giurgiu. Locaţia pe care au văzut-o la Giurgiu chiar li s-a părut interesantă. Este vorba de un teren în apropiere de Vamă, Primăria municipiului are acolo aproape 14 hectare, ei au nevoie de aproximativ trei hectare. Este un loc ideal pentru că se află la marginea oraşului, au posibilitatea să îşi facă şi un heliport şi să poată lucra şi cu elicopter. Spitalul se adresează celor două ţări, România şi Bulgaria, deci va fi un spital transfrontalier”, a spus Nicolae Barbu.
El a precizat că „investitorii italieni, împreună cu un grup de cinci medici chirurgi, vor să mute o parte din infrastructura care există la spitalul din Torino aici, în România”, şi au ales Giurgiu pentru că este aproape de frontieră şi vor un spital transfrontalier, iar „în oraşele mari, terenurile sunt foarte scumpe şi sunt îngrădiţi de legislaţia urbanistică, iar ei au nevoie de spaţiu foarte mare, nu de case în jur”.
„Au venit la Giurgiu pentru că îi interesează o activitate transfrontalieră, să preia cazuri şi din Bulgaria şi faptul că s-au gândit la România vine şi din faptul că foarte mulţi români se duc la Torino să se trateze şi aşa oamenii se pot trata cu aceiaşi medici şi în România. Contribuţia municipalităţii la acest proiect este de a le da în concesiune sau o formă de asociere acel teren şi noi le ducem utilităţile, iar dumnealor realizează investiţia de aproape 90 de milioane de euro”, a completat primarul municipiului.
Nicolae Barbu a adăugat că investitorii italieni au cerut aviz de principiu de la Primărie, aviz pe care „l-au şi primit şi acum merg la Ministerul Sănătăţii să ceară un aviz de oportunitate, iar apoi au finanţare pe programul acesta direct la Bruxelles, proiectul fiind cu finanţare europeană”.