Ieri, 05.11.2024, membrii Camerei Deputaților au adoptat proiectul de lege PL-x nr. 522/2024, referitor la modificarea art. 7 din Ordonanța Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, ce oferă posibilitatea petiționarilor să formuleze sesizări în mod anonim, dacă abaterile care fac obiectul petiției vizează cazuri de hărțuire pe criteriu de sex ori de hărțuire morală.
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), în calitate de reprezentant legitim al tuturor studenților din România, s-a poziționat ferm de-a lungul timpului în ceea ce privește necesitatea de a crea un mediu academic în care instituțiile de învățământ superior reprezintă spații sigure, lipsite de orice comportamente sau acțiuni ce pot afecta integritatea fizică sau psihică a beneficiarilor direcți ai procesului educațional. Din acest raționament, ANOSR a solicitat explicit factorilor de decizie, încă din data de 07.08.2024, modificarea legislației naționale pentru a permite membrilor comunității universitare să formuleze sesizări în mod anonim, accentuând ulterior, printr-un comunicat transmis în spațiul public în data de 07.10.2024, necesitatea de a urgenta demersurile pentru completarea O.G. nr. 27/2002.
Deși inițiativa reprezintă un pas important în ceea ce privește combaterea și prevenirea fenomenului hărțuirii, inclusiv sexuale, în mediul universitar, nu avem cum să nu remarcăm lipsa de interes a membrilor Parlamentului României în legătură cu prioritizarea proiectului de lege, având în vedere faptul că au trecut aproape trei luni de la prima solicitare a federației referitoare la reglementarea acestei posibilități.
În contextul adoptării proiectului în Camera Deputaților, atragem atenția asupra faptului că, după promulgarea legii de către Președintele României și publicarea acesteia în Monitorul Oficial, legislația subsecventă relevantă în domeniul eticii și integrității academice, precum Hotărârea Guvernului nr. 305/2024 și Ordinul Ministrului Educației nr. 6869/2024, trebuie modificată cu celeritate, în special pentru a permite admisibilitatea sesizărilor anonime în cadrul comisiilor de etică universitară.
Facem apel și la responsabilitatea instituțiilor de învățământ superior din România pentru a da dovadă de promptitudine în ceea ce privește implementarea cadrului normativ la nivel instituțional, extinzând totodată prevederile din legislația națională pentru a dezvolta la nivel intern măsuri și mecanisme concrete adaptate specificului fiecărei universități, precum și pentru a trata în continuare problema cu maximă seriozitate, fiind necesară inclusiv intensificarea eforturilor destinate prevenției acestor fenomene.
ANOSR continuă demersurile pentru conturarea unui cadru normativ care să garanteze un mediu universitar sigur pentru toți beneficiarii direcți ai procesului educațional, promovând principiul toleranței zero față de orice formă de abuz sau hărțuire, inclusiv sexuală, în toate procesele ce conduc la definitivarea sistemului legislativ național destinat prevenirii și combaterii fenomenului.
***
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) este federația națională studențească, non-guvernamentală și non-partizană care, de peste 25 de ani, are ca scop principal reprezentarea intereselor comune ale studenților din România, apărarea și promovarea drepturilor și obligațiilor acestora, cât și stimularea participării lor la actul educațional și la viața socială, economică și culturală.
ANOSR reunește studenți din 19 centre universitare din întreaga țară, din 31 de universități, atingând un număr de 125 organizații membre, care luptă împreună pentru menținerea în funcțiune a mecanismului mișcării studențești.
La nivel național, ANOSR este parte a Alianței pentru o Românie Curată și membră în Consiliul Tineretului din România. De asemenea, federația este reprezentantul legitim al studenților din România la nivel european, prin statutul de membru cu drepturi depline al Organizației Europene a Studenților (ESU – European Students’ Union), singura structură europeană care reprezintă studenții.
ANOSR