Un incendiu violent a izbucnit astăzi, în jurul prânzului, pe strada Griviței din municipiul Giurgiu. Flăcările au cuprins acoperișul unei case și s-au extins rapid la locuința vecină, construită foarte aproape.
La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu, cu două autospeciale de stingere, o autospecială de descarcerare, o autospecială pentru intervenție și salvare de la înălțime și o ambulanță SMURD.
Aceștia au constatat faptul că incendiul se manifesta în pod și la nivelul acoperișurilor. La primul proprietar, au ars astereala și grinzile pe o suprafață de aproximativ 12 mp și s-au deteriorat tavanul, pereții și mobilierul dintr-o cameră. La cel de-al doilea proprietar, au ars acoperișul casei pe o suprafață de circa 80 mp. S-au deteriorat tavanele și pereții camerelor, mobilier și materiale textile.
Cel mai probabil incendiul s-a produs din cauza mijlocului de încălzire nesupravegheat sau supraîncălzit.
Pentru înlăturarea pericolului de incendiu care poate apărea pe timpul exploatării sobelor, trebuie adoptate măsuri care să asigure:
– nu așezați materiale combustibile în spaţiile dintre sobă şi perete;
– nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;
– în timpul funcționării, nu lăsați ușa sobei deschisă;
– nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba și evitaţi supraîncărcarea acesteia;
– amplasaţi, în faţa sobelor cu lemne, o cutie metalică: aceasta va asigura protecţia faţă de căderea accidentală a lemnelor aprinse sau a jarului, care ar putea incendia materialele combustibile din apropiere;
– nu puneți hainele la uscat, pe sobă;
– stingeţi focul înainte de a părăsi locuinţa și nu adormiţi cu focul aprins în sobă;
– depozitați cenuşa şi jarul provenite de la sobe într-un loc special amenajat. Jăratecul nestins nu trebuie aruncat în apropierea casei, a adăposturilor animalelor, a magaziilor de lemne sau de furaje.