15 ianuarie 2025

Distribuie articolul pe

Facebook

PRIMĂRIA GIURGIU: SOLUȚIA REZOLVĂRII CRIZEI GUNOIULUI ESTE MAJORAREA TAXEI DE HABITAT!

Cum s-a ajuns în această situație, cine este vinovat și, mai ales, care ar fi soluțiile de ieșire din criză? Asta încearcă, din nou, să explice Primăria, în cel mai recent comunicat de presă. Cea mai importantă concluzie? Că soluția este majorarea URGENTĂ  a taxei de habitat!

Fără alte comentarii, iată ce ne spun reprezentanții Primăriei:

”Consiliul Local pentru Situații de Urgență Giurgiu a declarat stare de alertă în municipiu, începând cu data de 20 decembrie 2024, având în vedere problema gunoiului menajer.

Starea de alertă a fost validată prin ședința CJSU în aceeași zi.

Acest lucru nu a împiedicat Eco Sud să instituie blocarea și executarea conturilor Primăriei, dimpotrivă, ne-a provocat o muțime de pierderi pentru o datorie la care se puteau negocia soluțiile de eșalonare și plată.

Pe de altă parte, înțelegând totuși că este o perioadă foarte grea, cea a sărbătorilor de iarnă, 11 zile a permis accesul la groapa de gunoi. De la data de 3 ianuarie 2025, Eco Sud a impus un orar de o mașină de gunoi la trei ore, adică patru mașini pe zi.

Cetățenii sunt nemulțumiți, conducerea primăriei caută soluții, Eco Sud nu cedează.

De ce s-a ajuns aici? Pentru că tariful gunoiului s-a scumpit cu 300% în ultimii 5 ani, iar Primăria nu a crescut taxa de habitat din anul 2019, municipalitatea plătind din alte surse restul sumei necesare pentru achitarea colectării, transportului, depozitării, ajungând ca diferența sumei raportată la anul 2024 să fie de 11.000.000 lei; pentru seniorii care știu valoarea pe vechi, valoarea este de 110 miliarde lei.

De unde?

În conformitate cu legislația în vigoare, aceasta sumă este plătită din bugetul propriu sau din fondul de rezervă al Guvernului României. Ultima soluție nu s-a concretizat în nicio sumă în ultimii doi ani, așadar trebuie găsite soluții urgente la nivel local.

La data când a fost stabilită taxa de habitat, în valoare de 12 lei/persoană, valoarea facturată de către operatorul de salubritate municipalității era de 423 676 lei/lună, iar astăzi valoarea facturată municipalității este de 1.373.000, așadar o creștere de peste 300%.

Verificând limitele cuantumurilor taxelor stabilite în majoritatea județelor din țară, am constatat faptul că la Tulcea este propusă o taxă de habitat de 18,10 lei/lună/persoană, în Dâmbovița taxa de habitat propusă este de 62 lei/lună/gospodărie, la Reșița este de 23 lei/persoană/lună, la Alexandria taxa de habitat este de 21 lei/persoană/lună, chiar și la Frătești taxa de habitat este mai mare, în valoare de 24 lei/lună /persoană, iar la Slobozia de 240 lei/an.

În concluzie, este nevoie ca în mod urgent, municipalitatea din Giurgiu să aducă nivelul taxei de habitat la nivelul costurilor actuale. Verificăm în continuare informatic și la fața locului pe cei care încearcă să se sustragă de la plata taxei de habitat, cât și persoanele juridice non-casnice care au contracte subevaluate cu operatorul de salubritate.

În acest sens, au fost constituite comisii de verificare, fiind solicitat ca în conformitate cu datele reale și exacte să fie adusă taxa de habitat la nivelul cheltuielilor din 2025.”

 

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER