Condițiile de locuire asigurate beneficiarilor D.G.A.S.P.C. Giurgiu și prioritățile noii conduceri a instituției au fost prezentate luni, la Prefectura Giurgiu
Comitetul județean consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor vârstnice Giurgiu s-a reunit luni, 30 iunie 2025, în ședință de lucru, ce a avut ca temă pe ordinea de zi o informare referitoare la condițiile de locuire asigurate persoanelor vârstnice din cadrul centrelor Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu.
Ședința a fost prezidată de prefectul județului Giurgiu, Ion Ghimpețeanu. Alături de acesta s-a aflat și subprefectul județului Giurgiu, Dragoș Udvuleanu.
Prezentarea informării menționate a fost susținută de către directorul general al D.G.A.S.P.C. Giurgiu, Vișinel Bălan.
D.G.A.S.P.C. Giurgiu este o instituție publică, cu personalitate juridică, înființată în subordinea Consiliului Județean Giurgiu, cu scopul de a asigura aplicarea politicilor sociale în domeniul protecției copilului, familiei, persoanelor vârstnice, persoanelor cu dizabilități, precum și altor persoane, grupuri sau comunități aflate în nevoie socială.
Centrele pentru persoanele vârstnice din cadrul D.G.A.S.P.C. Giurgiu sunt situate în localitățile Singureni, Oncești, Hotarele și Mironești și au capacități cuprinse între 38 și 60 de locuri.
La data de 23 iunie 2025, la Centrul pentru Persoane Vârstnice Hotarele, cu o capacitate de 46 de locuri, beneficiau de servicii sociale 40 de persoane (grad de ocupare – 86,9%).
La Centrul pentru Persoane Vârstnice Oncești, cu o capacitate de 38 de locuri, beneficiau de servicii sociale 35 de persoane (grad de ocupare – 92,1%).
La Centrul pentru Persoane Vârstnice Singureni, cu o capacitate de 60 de locuri, beneficiau de servicii sociale 52 de persoane (grad de ocupare – 86,6%).
La Centrul pentru Persoane Vârstnice Mironești, începând cu data de 01 iunie 2025, a fost suspendată activitatea de acordare de servicii sociale.
În cadrul centrelor sunt asigurate servicii sociale/ socio-medicale, realizate pentru a răspunde nevoilor identificate, în vederea depășirii situațiilor de dificultate, prevenirii și combaterii riscului de excluziune socială, promovării incluziunii sociale și creșterii calității vieții persoanelor vârstnice.
Centrele pentru persoane vârstnice din cadrul D.G.A.S.P.C. Giurgiu oferă beneficiarilor găzduire, hrană, îngrijire medicală, recuperare și readaptare, activități de petrecere a timpului liber, asistență socială și psihologică, pentru o perioadă nedeterminată de timp.
Condițiile de admitere într-un centru pentru persoane vârstnice și calculul contribuției de întreținere a beneficiarilor sunt disponibile pe pagina de internet a D.G.A.S.P.C. Giurgiu.
Dincolo de această prezentare tehnică, directorul general al D.G.A.S.P.C. Giurgiu, proaspăt numit în funcție și care a mărturisit că a trecut prin procesul instituționalizării timp de 26 de ani,, a subliniat faptul că activitatea din cadrul D.G.A.S.P.C. Giurgiu implică o latură umană, afectivă deosebită, iar în acest sens prioritatea sa este să schimbe abordarea de până acum și să pună accent pe asigurarea unui climat cât mai plăcut pentru beneficiari.
”Am demarat o campanie internă, cu activități zilnice, derulate în exterior, pentru beneficiarii vârstnici, astfel încât, acolo unde este posibil, aceștia să fie implicați în comunitate. De asemenea, avem în plan demararea unui program cu voluntarii, care, o zi pe săptămână, să vină să stea e vorbă efectiv cu vârstnicii. Să nu uităm că aceștia au avut, la un anumit moment, un rol în societate și nu merită să îi condamnăm ”între ziduri”, ci să le facem ultima parte a vieții cât mai frumoasă.” – a transmis directorul general al D.G.A.S.P.C. Giurgiu.
Acesta a mai spus că va face tot ceea ce îi stă în putință, alături de colegii săi, pentru a remedia problemele din centre și pentru a le oferi beneficiarilor un stil de viață optim: ”Sunt foarte multe probleme, dar dacă le recunoaștem și ni le asumăm, putem interveni punctual. Îi îndemn pe angajați să mănânce împreună cu beneficiarii, nu separat, de mâine demarăm și rocada șefilor, adică îi vom muta timp de două luni la conducerea altor centre, astfel încât contribuția lor pozitivă să fie adusă și aici. Am spus clar că banii beneficiarilor trebuie să ajungă la aceștia, pe card, care să rămână la ei, pentru a-și cumpăra ce le poftește sufletul. Am stabilit și o nouă organigramă internă, le-am transmis angajaților ca orice problemă pe care o au să mi-o semnaleze în scris. Nu am pretenția să dăm totul, dar trebuie să dovedim că suntem oameni”.
În ceea ce îi privește pe tinerii instituționalizați, directorul general al D.G.A.S.P.C. Giurgiu a precizat că ”dacă se întâmplă o nenorocire, cum a fost cazul tânărului decedat după ce a mers la scăldat în loc neamenajat, izolarea este cea mai proastă soluție. Trebuie să le explicăm riscurile la care se expun, nu să îi reținem forțat în centre, ca la închisoare”.
În cadrul ședinței, prefectul județului Giurgiu a ridicat problema violenței școlare, în special în rândul adolescenților instituționalizați, iar directorul D.G.A.S.P.C. Giurgiu a spus că această problemă este una greu de gestionat, deoarece implică multă consiliere psihologică. numărul psihologilor Direcției fiind insuficient pentru a face față situațiilor din întreg județul.
Totodată, directorul D.G.A.S.P.C. Giurgiu a evidențiat importanța serviciilor psihologice, care trebuie oferite beneficiarilor din exterior, pentru a avea eficacitate maximă.
La finalul ședinței, noua conducere a D.G.A.S.P.C. Giurgiu a primit aprecieri pentru modul în care și-a propus să eficientizeze activitatea instituției, dar și urări de succes la implementarea obiectivelor stabilite în sprijinul beneficiarilor.
Instituția Prefectului Giurgiu