În ultima perioadă, se vorbeşte tot mai mult despre lipsa de personal din Poliţia Română, care se confruntă, într-adevăr, cu o adevărată penurie de angajaţi, problemă a cărei rezolvare se încearcă prin toate mijloacele. Nu se vorbeşte, însă, şi despre motivele pentru care Poliţia a ajuns în această situaţie: tot din cauza… Poliţiei!
Mai exact, a unor poliţişti care, ajunşi mari şefi prin Ministerul de Interne, au „tras sfori” şi au ajuns să beneficieze de privilegii de neimaginat pentru alte profesii din România (medici, profesori, ingineri etc). Aşa s-a ajuns în situaţia în care un agent de Poliţie iese la pensie la 43 de ani, cu o pensie mai mare decât cea încasată de un medic primar cu mai bine de 30 de ani de vechime, iar un general făcut „la apelul de seară” iese la pensie cu zeci de mii de lei, pentru a fi, apoi, angajat în structuri ale aceluiaşi Minister de Interne ori prin tot felul de instituţii sau direcţii locale sau judeţene, pe salarii la care alţii nici nu îndrăznesc să viseze!
Nimeni nu vorbeşte, însă, pe faţă, deschis, despre corupţia care macină Poliţia Română, acolo unde şefii de secţii sau cei de post sunt adevăraţi baroni locali, care ştiu „tot ce mişcă” pe raza respectivei secţii – ori post -, pe raza comunei pe care o „păstoresc”, şi unde niciun agent economic nu se poate dezvolta fără a avea o strânsă relaţie de prietenie cu şeful de post (sau de secţie).
Toată lumea ştie – dar nimeni nu vorbeşte – despre „descinderile” acestor şefi prin târgurile locale, de unde, invariabil, pleacă cu portbagajul plin…
Nimeni nu vorbeşte despre consumul de droguri, un flagel care – dacă e să ne luăm după anunţurile oficiale ale Poliţiei – nici nu există la Giurgiu, dar care, practic, face ravagii prin judeţ şi, în special, în municipiu. Un municipiu efectiv sufocat, atât de consumatori, cât şi de dealeri de droguri. Şi dacă nu se vorbeşte oficial, oraşul fiind mic, se vorbeşte neoficial… Se vorbeşte despre consumatori cunoscuţi de droguri, văzuți pe la diverse sindrofii în compania celor care ar trebui să stopeze acest flagel…
Să ne amintim doar incidentul petrecut în urmă cu câţiva ani, aici, la Giurgiu, unde un „vajnic” agent de Poliție Rurală era implicat ”adânc” în traficul de etnobotanice; vindea astfel de droguri la fel cum un mare supermarket vinde pâine sau alimente de bază. Și totuși, șefii din Poliția Giurgiu ”n-au văzut, n-au auzit” și au considerat că nu au ce-i face, așa că a fost nevoie de intervenția Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate din Capitală ca să pună capăt activităților ”legale” ale agentului cu pricina…
Și, apropos, dacă tot am ajuns la subiectul ”droguri”, poate ne spune și nouă – oficial – purtătorul de cuvânt al Poliției câte astfel de cazuri au fost soluționate de Poliție și câte de jandarmi (care, până la urmă, nu au atribuții în acest domeniu dar care, din informațiile noastre, au mult mai multe astfel de cazuri „la activ” decât colegii lor din Poliție).
Iar acestea sunt doar exemple singulare, care vor fi urmate de altele, multe și punctuale. Asta pentru că ne-am propus realizarea unui serial în care, periodic, să aducem în atenția opiniei publice – dar și a șefilor Poliției Giurgiu – cazuri concrete și punctuale legate de activitatea polițiștilor giurgiuveni, pe care le vom reuni într-o rubrică intitulată ”În atenția D.G.A!”
Sperăm, însă, ca, odată cu schimbarea conducerii IJP Giurgiu, noul șef al polițiștilor giurgiuveni să își arate și aici experiența și profesionalismul cu care este cunoscut în Capitală – și nu numai – să facă ordine în inspectoratul pe care îl conduce și – de ce nu – să reușească cel mai important lucru: schimbarea mentalității oamenilor pe care îi conduce, a polițiștilor, de la cel mai neînsemnat agent până la cele mai mari grade.
Și, cunoscându-i reputația și experiența profesională, suntem convinși că noul șef al Poliției Giurgiu va reuși să îndeplinească acest deziderat și să readucă Poliția în topul încrederii giurgiuvenilor.