Luna februarie marchează două evenimente importante pentru sănătate: Ziua Mondială de Luptă Impotriva Cancerului (4 februarie) şi Ziua Internationala a Copilului cu Cancer (15 februarie), ocazie cu care specialiştii atrag atenţia că lupta împotriva cancerului este tot mai grea şi că numărul pacienţilor diagnosticaţi cu această maladie este în continuă creştere şi în Romania.
Pentru a marca cele două zile, la Giurgiu, Asociatia Bolnavilor de Cancer si Hepatita Giurgiu si Asociatia “Prietenii de langa Tine au organizat vineri o masă rotundă cu tema:“Activităţi. Obstacole. Provocări. Solutii la problemele bolnavilor oncologic din judetul Giurgiu”.
Cu această ocazie, au fost prezentate o serie de statistici legate de bolnavii de cancer din Giurgiu, oferite de Casa de Asigurări de Sănătate, statistici care arată că cea mai importantă problemă este cea legată de lipsa specialiştilor oncologi:
„In evidenta celor doi medici oncologi pe care ii avem – unul la Giurgiu si unul la Bolintin – au fost inregistrati un numar de 667 pacienti in anul 2017, pacienti care au primit medicatie, atit din farmaciile cu circuit inchis: farmaciile de spital (cea cu administrare parenterala), cat si din farmaciile cu circuit deschis.
De asemenea, un numar de 593 de pacienti oncologici au primit, in anul 2017, medicatie pentru terapia durerii (de tip morfine ).
Acestia sunt pacientii aflati in evidenta celor doi medicii, dar o mare parte a pacientilor din judetul Giurgiu sunt in evidenta si sub supravegherea medicilor din clinicile din Bucuresti, iar despre acestia nu sunt detinute date la nivelul Casei de asigurari Giurgiu.
In anul 2017, la Giurgiu nu au fost probleme cu aprovizionarea medicamentelor pentru pacientii oncologici.
Problema pentru care nu gasim solutie este cea a medicilor oncologi, nu reusim sa mai determinam macar un medic oncolog sa vina la Giurgiu, D-l Doctor Onisim de la Spitalul judetean fiind efectiv coplesit de numarul mare de pacienti care i se adreseaza.
O alta problema pe care voi incerca sa o rezolv in perioada urmatoare- existind deja demarate primele discutii – este cea a serviciilor medicale complementare , oferite de un psiholog pentru acesti pacienti oncologici.
Va doresc succes in actiunile si activitatile desfasurate si va asigur de tot sprijinul pe care considerati ca pot sa vi-l ofer !” – este mesajul transmis de deirectorul CAS Giurgiu.