Deşi speram cu toţii că, de 1 Martie, vom avea vreme de primăvară, vremea s-a schimbat brusc, iar aceste schimbări devin radicale începând de duminică, astfel că sâmbătă, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare meteorologică cod portocaliu pentru perioada 26 februarie, ora 3:00 – 1 martie, ora 10, fenomenele vizate constând în temperaturi foarte scăzute, atât noaptea, cât şi ziua.
Valul de frig se va intensifica, gerul va fi persistent chiar şi pe parcursul zilelor, când valorile termice vor fi comparabile cu recordurile înregistrate în această perioadă. Temperaturile maxime vor fi frecvent între – 12 şi – 8 grade, cele minime se vor încadra în general între – 22 şi – 12 grade, iar rafalele vântului vor accentua senzaţia de frig.
Din dimineaţa zilei de luni, 26 februarie, aria ninsorilor se va extinde. în sud şi sud-est acestea vor deveni local abundente şi vor fi viscolite.
Prin urmare, autorităţile iau măsuri, printre acestea numărându-se activarea Centrului judeţean de coordonare şi conducere a intervenţiei Giurgiu la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vlaşca” al judeţului Giurgiu din str. Dorobanţi, nr. 19, grupa operativă a I.S.U. Giurgiu urmând a fi operaţionalizată la program de 24 de ore din unitate pentru coordonarea misiunilor din competenţă; patrularea, identificarea, preluarea şi transportul persoanelor fără adăpost în spaţiile special amenajate.
De asemenea, s-a dat acordul de principiu pentru închiderea şcolilor în cazul apariţiei unor situaţii critice, respectiv pentru închiderea drumurilor/restricţionarea de tonaj.
Direcţia de Sănătate Publică a transmis situaţia actualizată la I.S.U. a gravidelor, persoanelor dializate, a celor dependente de oxigen şi celor cu stimulator cardiac în vederea monitorizării acestora.
În plus, în caz de avarie la liniile de medie şi joasă tensiune, ENEL va interveni prioritar pentru alimentarea cu energie electrică a spitalelor, şcolilor, instituţiilor şi consumatorilor comasaţi.
Autorităţile recomandă :
– evitarea deplasărilor pe distante lungi;
– evitarea expunerii la frig;
– consumarea ceaiurilor calde;
– folosirea îmbrăcăminţii adecvate;
– protejarea extremităţilor prin purtarea de mănuşi, căciuli, etc.;
– evitarea trecerii în mod brusc din încăperile încălzite la temperaturile foarte scăzute din mediu;
– purtarea de încălţăminte cu tălpi groase, antiderapante, pentru a se evita accidentările.
Orice situaţie de urgenţă trebuie să fie anunţată la 112.