26 noiembrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

”GOANA” DUPĂ ADEVERINȚE MEDICALE (UNELE, INUTILE) – COȘMARUL PĂRINȚILOR LA ÎNCEPUT DE AN ȘCOLAR

Pe lângă numeroasele rechizite, caiete speciale, uniforme și tot ceea ce îi este necesar unui copil pentru începerea unui an școlar, părinții au și o altă grijă în această perioadă. Este vorba despre obținerea adeverințelor medicale cerute de instituțiile de învățământ, un demers ce necesită mult timp, cozi și nervi.

Și nu numai părinții sunt afectați, ci și medicii de familie din întreaga țară.

Acest subiect a fost abordat de dr. Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov, care, potrivit dcnews.ro, explică pe larg ce acte medicale sunt, cu adevărat, necesare:

”E un subiect care dă coșmaruri la fiecare început de an școlar, atât părinților cât și medicilor de familie. Primii, pentru că aleargă peste tot ca să scoată tot felul de adeverințe pe care legea nu le pretinde dar le sunt cerute la școală, iar medicilor de familie – care sunt puși în situația de a explica unor părinți nervoși și plimbați de drumuri că nu au cum să le emită anumite adeverințe, pentru că e ilegal, și că nici măcar nu e nevoie de ele!

„Profesorii cheamă părinți să îi informeze cu privire la adeverințe. Minim trei. Părinții aleargă disperați să prindă loc la medicii de familie, să ceară adeverințe, avize, referate. Noi, medicii de familie nu mai putem consulta pacienții pentru că două săptămâni nu facem decât fișe de școală, adeverințe de sport, avize epidemiologice și chitanțe pentru eliberarea lor. Peste tot, aceeași amenințare: nu primim altfel copiii la școală. Tare aș vrea să fie la fel de hotărâte inspectoratele când vine vorba de vaccinări, dar se vede treaba că adeverință la dosar e mai importantă decât orice carnet de vaccinuri!”, a scris, pe pagina sa de Facebook, Dr. Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov.

Analize care nu-i feresc de boli. Educația contează

Ironic, medicul arată și că aceste adeverințe, cerute peste noapte, n-au nicio relevanță asupra stării ulterioare de sănătate.

„E dovedit că dacă intră în noul an școlar cu exsudatul faringian făcut, copiii nu răcesc mai puțin! E dovedit că dacă au examenul coproparazitologic negativ, nu scapă de viermișori dacă nu se respectă regulile de igienă. Nu știu ce relevanță au pentru înscrierea la grădiniță examenul ginecologic al mamei și analiză de sifilis a tatălui, dar sunt grădinițe care cer astfel de absurdități! Colegii mei va pot spune ce pățesc în fiecare an”, arată Dr. Sandra Alexiu.

De fapt, atrage atenția medicul, altceva e infinit mai important decât colecția de hârtii cu parafă care li se pretinde părinților.

„Ar fi mult mai folositor copiilor noștri să învețe reguli de igienă la școli, să aibe în toalete săpun și hârtie igienică în loc de uniforme înzorzonate, ca să nu mai vorbim de manuale școlare care să includă o minimă educație medicală. Poate dacă adulții de acum ar fi căpătat la timpul potrivit informații corecte, nu ar mai cere acum, din postura de educator, inspector, profesor, niște hărții fără valoare!”, punctează medicul de familie.

Legea impune doar câteva adeverințe

Lista corectă și completă cu analize și adeverințe pe care legal le pot emite medicii de familie și de care ai nevoie la început de an școlar este prevăzută în Ordinul nr. 5298/2011 pentru aprobarea Metodologiei privind examinarea stării de sănătate a preșcolarilor și elevilor din unitățile de învățământ de stat și particulare autorizate/acreditate, privind acordarea asistenței medicale gratuite și pentru promovarea unui stil de viață sănătos, ordin care a fost revizuit pe parcurs.

Iată care sunt documentele necesare și în ce condiții se emit ele de către medicii de familie:

1. Documentele medicale necesare la înscrierea/frecventarea/terminarea unui ciclu de învățământ sunt:

a) adeverință medicală pentru înscrierea în colectivitate,

b) aviz epidemiologic pentru (re)intrare în colectivitate,

2. Adeverință medicală se eliberează în următoarele circumstanțe:

a) La înscrierea în fiecare ciclu de învățământ – se eliberează de către medicul de familie sau de către medicul colectivității de la care provine copilul.

b) La terminarea unui ciclu de învățământ preuniversitar -se eliberează de către medicul care are în supraveghere colectivitatea

c) La transferul elevului într-o altă unitate școlară – se eliberează de medicul care are în supraveghere unitatea de învățământ de la care se transferă.

3. Avizul epidemiologic se eliberează în următoarele circumstanțe:

a) după o perioadă de absență din colectivitate de cel puțin 3 zile consecutive;

b) la plecarea în tabere, vizite de studiu etc.

Orice altă adeverință pretinsă e un abuz!

Prin acest act legislativ, medicii primesc și instrucțiuni privind eliberarea acestor acte. „Ceea ce e important de știut este că nu MEDICUL DE FAMILIE este cel care trebuie să elibereze întotdeauna aceste documente, ci și medicii școlari!”, notează dr. Sandra Alexiu, pe pagina formaremedicala.ro.

„În plus, dacă aceste documente sunt eliberate cu ocazia examenului de bilanț al copilului, făcut la medicul de familie, documentele se pot elibera gratuit, dar dacă se eliberează la cerere, în afară examenului de bilanț, atunci se plătesc!!! De aceea, e bine să nu lăsați pentru ultimul moment eliberarea acestor documente, deoarece înainte de începerea școlii, medicii vor taxa eliberarea documentelor dacă nu le-ați luat la timp! Atenție, examenul de bilanț se face în luna nașterii copilului dumneavoastră! Pe fișe și adeverințe medicii vor înscrie datele despre copii, inclusiv vaccinările efectuate. Analizele medicale nu sunt solicitate prin lege, medicul va decide după examinarea copilului dacă este nevoie să efectueze anumite analize medicale. De aceea, va rugăm să rețineți, orice solicitare din partea școlilor sau grădinițelor a analizelor medicale pentru copii și părinți este un abuz! Legea este în vigoare din 2015, cu toate acestea există încă destule unități de învățământ, nu doar private, cât și de stat, care continuă să solicite în mod abuziv rezultate de analize. Copiii nu trebuie înțepați, verificați prin analize dacă sunt sănătoși în momentul examinării!”, punctează medicul de familie.

Pentru anumite adeverințe medicii de familie nu au competențe

Nu în ultimul rând, arată ea, mai există o adeverință pe care medicul de familie nu are voie, legal, să o emită!

„Atenție și la adeverință pe care o solicită profesorul de educație fizică la începutul anului! Medicul de familie nu poate elibera adeverință de aptitudine pentru sport de performanță sau activități deosebite, ci numai pentru educație fizică, în limita curriculum de studii și a toleranței personale. Pentru anumite boli, copiii pot fi scutiți de sport, dar trebuie că diagnosticul și gravitatea bolii să fie confirmate de medicul din specialitatea respectiv. Adeverință privind educația fizică nu este decontată de casele de asigurări, astfel încât medicul de familie va va taxa și va elibera chitanță pentru această activitate”, conchide Dr. Sandra Alexiu.”

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER