Crește numărul focarelor de pestă porcină în județul Giurgiu, iar cea mai recentă alertă a apărut la un porc mistreț, găsit mort în pădurea Comana:
”În pădurea Comana, de pe raza comunei Mihai Bravu, județ Giurgiu, a fost găsit de către un cetățean din București, un porc mistreț mort.
Evenimentul a fost anunțat la serviciul de urgență 112 în după amiaza zilei de 27.10.2018.
O echipă din cadrul DSVSA Giurgiu s-a deplasat la locul indicat unde a constatat existența unui cadavru de mistreț în stare avansată de descompunere. A fost prelevată o probă de os lung în vederea examenului de laborator.
În județul Giurgiu, la data de 28.10.2018, evoluează 23 focare de PPA în 20 de exploatații nonprofesionale și în 2 fonduri de vânătoare (3 cazuri la porc mistreț)
În cele 20 de exploataţii nonprofesionale nu mai există porci, toți au fost uciși și s-au întocmit documente pentru despăgubirea proprietarilor.
Au fost uciși preventiv un număr de 625 de porci în 84 de exploatații.
În sedința Centrului Local de Combatere a Bolilor din data de 26.10.2018 s-a stabilit ca toți porcii din localitatea Călugăreni să fie uciși.
Acţiunea se realizează cu respectarea H.G. nr. 1214/2009 cu modificări (H.G. nr. 484/2018), toate animalele bolnave sau suspecte de boală vor fi ucise şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie
DSVSA Giurgiu solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
Nerespectarea recomandărilor și a planurilor de măsuri elaborate pentru exploatațiile afectate, pentru zonele de protecție (3 km în jurul focarelor), supraveghere (10 km în jurul focarelor) și pentru zonele afectate în cazul confirmării PPA la mistreți, conduc la răspândirea bolii în teritoriu.
Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA Giurgiu sau autorităţilor locale.
Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.
DIRECTOR EXECUTIV DSVSA,
Dr. Liviu FLORESCU”
Pe de altă parte, și Poliția este în alertă, reprezentanții instituției anunțând:
”Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu au acționat pe linia prevenirii propagării pestei porcine africane, la nivelul județului Giurgiu.
Având în vedere existența unor focare de pestă porcină africană, confirmate la nivelul județului Giurgiu, au fost organizate pe principalele drumuri de acces, în colaborare cu Inspectoratul Județean de Jandarmi Giurgiu, Direcția Sanitar Veterinară și autoritățile locale, filtre care au acționat prin controale la mijloacele de transport și activități de dezinfectare a acestora.
De asemenea, au fost efectuate controale în principalele piețe agroalimentare și în zonele adiacente târgurilor, ocazie cu care au fost verificate opt societăți comerciale și au fost aplicate două sancțiuni contravenționale, conform Legii 12/1990 R, privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite.
Totodată, a fost confiscată cantitatea de 77 kg carne în valoare de 820 lei.”