27 noiembrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

UN SINGUR ABATOR PENTRU SACRIFICAREA MIEILOR DE PAŞTE, ÎN JUDEŢ

În perioada Sărbătorilor Pascale, când în mod tradiţional consumul de alimente de origine animală creşte semnificativ, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Giurgiu, a dispus măsuri specifice, precum şi o intensificare a controalelor sanitare veterinare asupra modului cum sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de miel, ouăle precum şi alte alimente de origine animală destinate consumului uman.

Sacrificarea mieilor se va realiza în abatorul autorizat sanitar veterinar din localitatea Mihăileşti.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Giurgiu ia decizia autorizării unor punctelor temporare de sacrificare ca urmare a solicitării motivate primite din partea autorităţilor locale. D.S.V.S.A. Giurgiu identifică în permanenţă soluţii pentru a permite desfăşurarea sacrificărilor în cele mai bune condiţii din punct de vedere sanitar veterinar. Totodată prin deciziile luate, serviciile veterinare asigură diminuarea riscului răspândirii bolilor la animale şi a apariţiei toxiinfecţiilor în rândul populaţiei.

Punctele temporare de sacrificare în care crescătorii de ovine pot sacrifica mieii trebuie să respecte condiţiile generale şi specifice de igienă, bunăstare a animalelor şi gestionare a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman (SNCU) stabilite de legislaţia sanitară veterinară.

Carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în spațiile autorizate temporar va fi obținută numai la cererea directă a consumatorilor și nu poate fi livrată către alte unități  din domeniul alimentar autorizate/înregistrate sanitar veterinar.

Până în prezent nu au fost înregistrate solicitări din partea autorităților locale privind autorizarea unor astfel de puncte de sacrificare temporare.

În cazul în care, în urma controalelor sanitare veterinare efectuate de inspectorii din cadrul DSVSA Giurgiu, se constată că în pieţe agroalimentare, abatoare, unităţi de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală şi non animală, în unităţi de alimentaţie publică şi în unităţi de vânzare cu amănuntul, nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare de funcţionare, vor fi aplicate sancţiuni conform legislaţiei sanitar veterinare în vigoare, suspendarea activităţii pâna la remedierea deficienţelor, respectiv confiscarea produselor de origine animală.

Târgurile de animale rămân închise conform prevederilor Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Reamintim consumatorilor că pot sesiza nereguli din domeniul siguranţei alimentelor, înregistrate pe teritoriul judeţului Giurgiu la numărul de telefon 0246.230.491, se pot adresa Circumscripţiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale (Giurgiu, Călugăreni, Mihăilești, Bolintin Vale) sau pe site-ul D.S.V.S.A. Giurgiu (http://giurgiu.dsvsa.ro/contact/solicitari-si-reclamatii/)

D.S.V.S.A. Giurgiu

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER