27 iulie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

ACTORII DE LA GIURGIU FAC ”PARADĂ” LA BUDAPESTA

Pe 19 ianuarie din anul care abia a început, actorii Teatrului Tudor Vianu vor urca pe scena din Budapesta a Teatrului Spirit cu piesa lui Alexander Galin PARADA.  Sau «… o zi din viaţa unui prădător» cum o numea inspirat o publicaţie din Giurgiu. Un spectacol pe care publicul nostru l-a aplaudat toată stagiunea trecută, care a avut parte de standing ovation la Chişinău şi care a făcut sală plină în Festivalul Novi Tvrdjava la Novi Sad  în Serbia.

Am cunoscut împreună Teatrul Spirit la Giurgiu anul trecut când, pe 31 octombrie a adus in Festivalul Teatrelor Dunărene  spectacolul «Tot atunci, anul viitor» cu trei personaje, şlefuit ca o mică bijuterie, jucat de actori cu o maturitate artistică şi o naturaleţe remarcabilă a personajelor: Gubík Ági, Perjés János şi Bea Kocsis. Aceasta a fost, parafrazând celebrul personaj din Casablanca, «începutul unei frumoase prietenii».  Fiindcă iată, János Perjés, directorul teatrului budapestan a trimis teatrului „Vianu” o invitaţie de participare cu un spectacol în reuniunea internaţională «Libertate, deschidere, acceptare – întâlnire a valorilor europene» pe care o organizează împreună cu Fundaţia pentru Spirit şi Literatură.

Parte a unui program de cofinanţare european, proiectul propune participanţilor teme proprii noţiunii de cetăţenie europeană: să trăiască împreună în comunitate, să se cunoască mai bine între ei şi să descopere culturi diferite, să crească toleranţa şi acceptarea diferenţelor.

Aşa se face că spectacolul PARADA, în regia lui Cosmin Creţu, iese din nou la rampă, deschizând seria de turnee „2019” în străinătate a teatrului din Giurgiu. Cosmin Crețu, Vlad Bînzoiu, Raluca Botez,  Șerban Chițu, Oana Maria Dragne și Laura Voicu vor retrăi în faţa spectatorilor budapestani situaţiile conflictuale de pe fundalul ameninţărilor ce vin din viaţa ascunsă a personajului principal, care nu îşi mai poate nici proteja şi nici păstra familia.  Ei îşi vor prezenta personajele unui public nou, pe care suntem siguri că îl vor cuceri.

 

Călin Şabac

12.01.2019

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER