10 octombrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

ALEGERILE DIN 2009, SUBIECT DE ACTUALITATE. POT FI ANULATE?

Situatia premisa

Toata lumea crede ca, in materie electorala, daca s-au savarsit infractiuni sau contraventii, daca au votat unii de doua ori, altii de noua ori, gata, se anuleaza alegerile. Nu se anuleaza, ci se pedepsesc cei care au incalcalcat legea. Daca toate neregulile duc la influentarea ordinii candidatilor dupa desfasurarea celui de-al doilea tur, numai atunci Curtea poate contesta rezultatul si dispune anumite masuri precizeaza avocat Coltuc

Situatia istorica

Alegerile prezidențiale din România din anul 2009 au avut loc la expirarea mandatului lui Traian Băsescu. Acesta a depus jurământulla data de 20 decembrie 2004 și deținea, potrivit Constituției, un mandat de 5 ani. Acestea au fost primele alegeri prezidențiale din România care au avut loc separat de alegerile legislative, primele alegeri prezidențiale care s-au desfășurat odată cu un referendum și primele alegeri prezidențiale din România după aderarea la Uniunea Europeană.

Și-au putut depune candidatura pentru funcția de președinte cetățenii români în vârstă de cel puțin 35 de ani, care au strâns cel puțin 200.000 de semnături ale cetățenilor cu drept de vot.

Primul tur de scrutin a avut loc pe data de 22 noiembrie iar turul doi, pe 6 decembrie.

S-au înscris 12 candidați dintre care 3 independenți. Radu, Principe al României, soțul Prințesei Margareta a României și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale la 9 aprilie 2009 ulterior s-a retras din cursa electorală. Nati Meir, candidat independent, a fost arestat pe 20 octombrie 2009 pentru punere în circulație de valori falsificate și deținere de valori falsificate în vederea punerii în circulație, falsificare de valori străine și înșelăciune.Două zile mai târziu și-a anunțat retragerea din cursa prezidențială.

Organizarea alegerilor și a referendumului au costat statul român aproximativ 40 de milioane de euro. În al doilea tur de scrutin s-au calificat candidatul PSD Mircea Geoană și președintele în exercițiu Traian Băsescu, ultimul câștigând un nou mandat cu 50,33% din voturi. Partidul Social Democrat a contestat rezultatul alegerilor, reclamând fraude electorale, dar Curtea Constituțională, după ce a cerut renumărarea voturilor anulate, a validat rezultatul alegerilor.

Opinia politicienilor

Buna ziua,
Alegerile nu pot fi anulate, este vizat mai degrabă  un câștig politic și comunicațional.

Pot fi alegerile din 2009 anulate din punct de vedere juridic?

Sa analizam juridic

1.In 2009 CCR a validat alegerile.Se pune intrebarea fireasca daca peste 8 ani,daca se dovedesc fraude care ar fi influentat rezultatul alegerilor,se pot anula alegerile?

Raspunsul este ca orice frauda produce efecte.Este clar ca nu putem vorbi de organizarea unor noi alegeri.Mandatele politice au fost exercitate.

Din punct de vedere juridic putem vorbi de anularea alegerilor si tragerea la raspundere penala a persoanelor implicate la fraudare.

Vom vedea ce se intampla din punct de vedere juridic.
Clar este ca : Nu conteaza cine voteaza, ci, cine numara voturile-Stalin

av. Marius Coltuc

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER