23 noiembrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

„APLAUZE LA SCENĂ DESCHISĂ” PENTRU ISU VLAŞCA

Prezent marţi la bilanţul ISU Vlaşca, secretarul de stat Raed Arafat a declarat că judeţul Giurgiu este un exemplu la nivel naţional referitor la ceea ce a făcut pentru a micşora timpii de reacţie în situaţii de urgenţă.

„Principalul obiectiv la intervenţia în caz de urgenţe este să fim cât mai aproape de omul de rând, dar nu oricum, cu echipamentele necesare, cu oamenii pregătiţi şi în condiţiile corecte pentru a asigura o intervenţie corectă. În ultimul an, în 2017, s-au deschis în ţară mai multe staţii de pompieri, văd că şi în judeţ au fost înfiinţate subunităţi noi şi mai aveţi în plan să înfiinţaţi două puncte de lucru noi şi asta nu face decât să ne aducă spre cerinţele europene care sunt din ce în ce mai mici în ceea ce priveşte timpii de reacţie de la primirea telefonului la 112 la sosirea la intervenţie, de şase minute. Dacă în ultimii ani am reuşit să reducem acest timp de la câteva zeci de minute la numai 14 minute, cum este cazul la Giurgiu, este un lucru bun, dar lucrurile trebuie să evolueze. Pe partea organizatorică nu pot să spun decât că sunteţi un exemplu unde s-a făcut ceva pentru a se ajunge mai repede la intervenţii”, a declarat Raed Arafat la sediul ISU Giurgiu, cu ocazia prezentării bilanţului activităţii instituţiei pe anul 2017.

Acesta a spus că fondurile europene au fost şi au rămas sursa principală pentru dotarea inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, iar în perioada 2007- 2013 s-au cheltuit aproximativ o sută de milioane de euro la nivel naţional.

„Acum este programul transfrontalier şi Giurgiu are un avantaj similar cu alte judeţe care pot accesa fonduri transfrontaliere. Cu cât îl accesaţi mai bine cu atât este mai bine, ştiu că aveţi colaborare foarte bună cu Ruse, Bulgaria, şi trebuie să vă felicit încă odată că aţi ştiut să o faceţi. Am găzduit la minister chiar de mai multe ori întâlniri cu autorităţile din Ruse ca să încurajăm această cooperare şi pe situaţii de urgenţă şi pe partea medicală”, a adăugat Raed Arafat.

El a arătat că pentru dotarea inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă a fost cheltuită la nivel naţional, în perioada 2015-2017, suma de peste 90 de milioane de euro şi o parte dintre echipamente au ajuns şi la Giurgiu.

„Ca exemplu privind aceste dotări, în fiecare judeţ avem un container pentru căutarea şi salvarea umană la cutremur şi urmează acum, în acest an, ca în fiecare judeţ să ajungă măcar al doilea container, să existe în fiecare localitate reşedinţă de judeţ şi încă într-o localitate din fiecare judeţ câte un echipament complet şi o echipă pregătită pentru a interveni în caz de cutremur, dar şi în alte situaţii”, a încheiat Raed Arafat.

Potrivit secretarului de stat, în acest an o atenţie deosebită va fi acordată şi dotărilor cu maşini noi de intervenţie în situaţii de incendii, dar şi formării de personal pentru a înlocui cadrele care vor ieşi la pensie.

www.agerpres.ro

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER