În perioada 14 martie-15 mai 2022 se desfăşoară procesul de autorecenzare, prima etapă de colectare a datelor de la populaţie pentru RPL2021, care presupune în premieră două aspecte distincte:
-autorecenzarea online;
-autorecenzarea online asistată (ARA), pentru îndrumarea persoanelor cu abilităţi digitale reduse.
Fiecare persoană, indiferent de cetăţenie, cu reşedinţa obişnuită în România se poate recenza în doi paşi:
-pasul unu: persoana accesează pe site-ul www.recensamantromania.ro
PLATFORMA DE AUTORECENZARE şi completează formularul de pre-înregistrare pentru ea şi toţi membrii gospodăriei din care face parte;
-pasul doi: persoana care a făcut pre-înregistrarea şi membrii gospodăriei sale (pe care i-a trecut şi în formularul de pre-înregistrare) vor primi un link la adresa/adresele de e-mail indicate, fiecare link conducând la chestionarul individual de recenzare. La finalul chestionarului, după completare se apasă butonul FINALIZARE şi chestionarul completat este transmis în baza de date a recensământului.
La 7 zile de la autorecenzare, pe baza CNP-ului persoanei, se poate descărca de pe site-ul www.recensamantromania.ro dovada autorecenzării pentru chestionarele valide şi completate integral.
Toate persoanele care se autorecenzează trebuie să completeze chestionarul în funcţie de situaţia avută la momentul de referinţă al recensământului, care este ora 0 din ziua de 1 decembrie 2021.
Autorecenzarea se poate realiza de pe orice dispozitiv electronic (telefon inteligent, tablete,laptopuri, desktopuri).
Autorecenzarea online asistată se face în spaţii special amenajate de fiecare primărie din judeţ, fie pe tabletele recenzorilor ARA, fie pe propriile dispozitive electronice, cu sprijinul unui recenzor.
Avantajele autorecenzării:
-se poate realiza de oriunde, la orice oră şi pentru toată familia;
-evitarea contactului cu un recenzor;
-furnizarea de date corecte, complete şi sincere, fără presiune exterioară;
-gestionarea timpului liber conform preferinţelor;
-persoanele salariate care fac dovada autorecenzării sau autorecenzării asistate au dreptul la o zi liberă plătită;
-celelalte categorii de persoane, care s-au autorecenzat nu vor mai fi vizitate de un recenzor în perioada 16 mai-17 iulie 2022.
Recensământul populaţiei şi locuinţelor 2021 este primul recensământ din România organizat în format digital, cu respectarea precauţiilor sanitare impuse de pandemia COVID-19.
Întregul proces al colectării datelor se va desfăşura cu asigurarea confidenţialităţii datelor şi protecţia totală a informaţiilor.
România se află la al treisprezecelea recensământ din istorie şi la al patrulea după revoluţia din 1989.
În perioada 14-28 martie 2022, în judeţul Giurgiu au fost completate 15.514 chestionare de recensământ, din care 5.280 (34%) în mediul urban şi 10.234 (66%) în mediul rural.
Cel mai mare număr de chestionare completate este înregistrat în municipiul Giurgiu (4.104), iar în mediul rural în comuna Ulmi (972). În 17 comune numărul de chestionare este sub 100.
Situaţia se referă la numărul de chestionare completate, nu la numărul de persoane recenzate (include şi locuinţele neocupate).
Lista posturilor de lucru în care se efectuează autorecenzarea asistată în judeţul Giurgiu şi programul lor de funcţionare poate fi consultată pe site-ul Direcţiei Judeţene de Statistică Giurgiu la adresa: http://www.giurgiu.insse.ro/…/recensamantul-populatiei…/
.
Situaţia zilnică a autorecenzării pe judeţe se poate descărca de pe site-ul recensământului la adresa https://www.recensamantromania.ro/situatie-autorecenzare/
.
Având în vedere că perioada de autorecenzare şi autorecenzare asistată continuă până la data de 15 mai 2022, îndemnăm cetăţenii să utilizeze în număr cât mai mare această metodă de colectare date.
Informaţii detaliate privind desfăşurarea Recensământului populaţiei şi locuinţelor 2021 se găsesc pe site-ul https://www.recensamantromania.ro (site pe care se găseşte şi PLATFORMA DE AUTORECENZARE).
Biroul de presă al Instituției Prefectului