24 noiembrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

AUTORECENZAREA – PREMIERĂ ABSOLUTĂ LA RECENSĂMÂNTUL DIN ACEST AN

În anul 2022, în România se va realiza Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor.

Pentru că recensământul este o cercetare statistică de mare anvergură, este necesar ca atât organizatorii, cât şi populaţia  să cunoască importanţa  participării la recensământ, etapele şi modalitatea de desfăşurare.

Este normal ca într-o ţară să se cunoască numărul de locuitori, cum sunt aceştia distribuiţi pe teritoriu, care este structura pe vârste şi sexe, să se cunoască dimensiunea fondului de locuit, să existe informaţii despre aspecte economice sau sociale de importanţă deosebită, ca de ex.: nivelul de educaţie al populaţiei, nivelul de pregătire al forţei de muncă, condiţiile de locuit ale populaţiei, etc.

Rezultatele recensământului sunt extrem de importante pentru instituţiile locale, judeţene sau centrale, care vor utiliza aceste date pentru fundamentarea deciziilor privind dezvoltarea economică şi socială sau pentru a elabora strategii de dezvoltare.

Prin realizarea acestui recensământ, România îşi îndeplineşte obligaţiile ca stat membru al Uniunii Europene, urmând ca, după finalizarea acestuia să transmită datele la EUROSTAT (departamentul Comisiei responsabil de publicarea unor statistici comparabile pentru tot teritoriul UE).

Conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 19 din 4 februarie 2020,cu modificările şi completările ulterioare, se vor recenza gospodăriile şi nucleele familiale,clădirile de locuit,clădirile cu altă destinaţie decât cea de locuit, dacă există cel puţin o locuinţă în acestea,locuinţele situate în orice clădire, indiferent de forma de proprietate, de pe teritoriul României şi spaţiile colective de locuit.

Elementele de noutate ale actualului recensământ sunt următoarele:

100% informatizat în etapele de culegere şi prelucrarea a datelor;

-posibilitatea autorecenzării-premieră în statistica românească;                   

-recenzarea prin interviu, cu înregistrarea datelor pe tablete de către un recenzor;

-autorecenzarea se va putea realiza de pe orice telefon mobil tip smartphone, tabletă, PC, laptop;                         

-chestionarul pentru autorecenzare va fi disponibil în limba română şi în limbile minorităţilor.    

 

Recensământul populaţiei şi locuinţelor se desfăşoară în trei etape:       

1 februarie-13 martie 2022: preluare date din surse administrative;

 -14 martie-15 mai 2022: autorecenzare;

 -16 mai-17 iulie 2022: colectare a datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă cu ajutorul tabletelor.

Informaţiile colectate vor fi prelucrate în conformitate cu legislaţia în vigoare privind protecţia datelor cu caracter personal (Regulamentul UE nr.679/2016) şi anonimizate imediat după intrarea în sistem.

Beneficiile autorecenzării:

se poate realiza oriunde, la orice oră şi pentru toată familia;

 -evitarea contactului cu un recenzor;

 -furnizarea de date corecte, complete şi sincere fără presiune exterioară;

 -gestionarea timpului liber conform preferinţelor.

Autorecenzarea se poate realiza şi cu sprijinul unui recenzor (autorecenzare asistată). În acest scop, la sediile primăriilor şi în alte puncte frecventate de populaţie vor fi instalate posturi de lucru în spaţii special amenajate.

Persoanele salariate care se autorecenzează prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă, plătită, în scopul încurajării utilizării cu predilecţie a acestei metode. Dovada recenzării online se realizează prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării.

Celelalte categorii de persoane, care s-au autorecenzat nu vor mai fi vizitate de recenzor.

Cetăţenii, care din motive obiective nu se pot autorecenza, vor fi vizitaţi, în perioada 16 mai-17 iulie de către un recenzor pentru realizarea interviului faţă în faţă.

În judeţul Giurgiu sunt 239 sectoare de recensământ şi vor fi înfiinţate 119 centre pentru autorecenzare asistată, în sediul primăriilor, al şcolilor, precum şi în alte locuri frecventate de populaţie.Adresele acestor centre vor fi aduse la cunoştinţa cetăţenilor, prin publicare pe adresele de site ale primăriilor şi prin afişare la loc vizibil.

Personalul de recensământ va fi compus din 119 recenzori ARA, pentru autorecenzare asistată, 239 recenzori pentru colectare date pe teren, 54 de coordonatori, 11 recenzori şefi în municipiu şi în cele 2 oraşe şi un coordonator judeţean.

Înscrierile pentru personalul de recensământ se fac în perioada 7-18 februarie 2022 la sediile primăriilor, anunţul şi formularul de înscriere fiind publicate pe adresa de site a primăriei.

Ultimul recensământ al populaţiei şi locuinţelor s-a desfăşurat în anul 2011, având ca moment de referinţă data de 20 octombrie 2011.

Atunci populaţia judeţului Giurgiu a fost de 281422 persoane, din care 137575 bărbaţi şi 143847 femei. În mediul urban populaţia a fost de 82205 persoane, iar în mediul rural 199217 persoane.

La aceeaşi dată, populaţia ocupată a fost de 120474 persoane, din care 69849 bărbaţi şi 50625 femei.

DIRECTOR EXECUTIV DJS GIURGIU,

Luminiţa Adriana IONETE

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER