4 mai 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

AUTORITĂȚILE – ÎN ALERTĂ DUPĂ CODURILE DE VREME REA ȘI INUNDAȚII. ȘCOLILE, ÎNCHISE ȘI LA GIURGIU, VINERI

După emiterea celor două coduri portocalii -meteo și hidrologic – CJSU s-a întrunit ntr-o nouă ședință, după care a emis un comunicat de presă, ce cuprinde atât situația actuală din județ, cât și măsurile dispuse în perspectiva avertizărilor, una din aceste măsuri fiind închiderea școlilor în cursul zilei de vineri:

”1. Informări/ Avertizări:

INHGA a emis Atenționare hidrologică:

– COD GALBEN pentru perioada 21.03.2018, ora 15:00 – 31.03.2018, ora 18:00, pe tot sectorul românesc al Dunării, aval de S.H.E.N. Porțile de Fier, pentru creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de atenție.

INHGA a emis Avertizare hidrologică:

– COD PORTOCALIU pentru perioada 22.03.2018, ora 06:00 – 31.03.2018, ora 18:00, pe Dunăre, sector aval Gruia – amonte Giurgiu, pentru creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de inundație.

ANM a emis Avertizare meteorologică:

– COD PORTOCALIU pentru perioada 22.03.2018, ora 23:00 – 23.03.2018, ora 15:00, pentru ninsoare abundentă, strat de zăpadă consistent, temporar viscol şi vizibilitate scăzută.

 

  1. Situaţie operativă şi U.A.T.-uri afectate

Până la acest moment nu s-au înregistrat pagube ca urmare a creşterii debitului fluviului Dunărea.

Fluviul Dunărea este în creştere în secţiunea port Giurgiu, nivelul situându-se la cota de atenţie.

 

  1. Situația hidro-meteorologică

La nivelul judeţului Giurgiu situaţia precipitaţiilor înregistrate în intervalul 20.03.2018, ora 06.00 – 21.03.2018, ora 06.00 este următoarea:

Giurgiu pp=3.4 l/mp, sz=6 cm; Malu Spart pp=2.4 l/mp, sz=6 cm; Grădinari pp=5.0 l/mp, sz= 7 cm; Poenari pp=2,8 l/mp, sz=4 cm; Comana pp=1.0 l/mp, sz=5 cm; Făcău pp=3.1 l/mp, sz=6 cm; Singureni pp=4.0 l/mp, sz=5 cm; Mihăileşti pp=0,3 l/mp; Crivina pp=7.8 l/mp. La cantoanele aferente digurilor de la Dunăre precipitaţiile au fost cuprinse între 4 şi 6 l/mp, iar stratul de zăpadă este de 4-5 cm.

 

Fluviul Dunărea este în creştere în secţiunea port Giurgiu, la ora 12.00 nivelul situându-se la cota de atenţie (570 cm cu un debit de 11.180 mc/s, cu 70 cm sub cota de inundaţie şi cu 190 cm sub cota de pericol).

 

 

 

  1. MĂSURILE LUATE DE CĂTRE TOATE STRUCTURILE IMPLICATE ÎN GESTIONAREA SITUAŢIILOR DE URGENŢĂ GENERATE DE RISCURILE SPECIFICE

 

S.G.A. Giurgiu monitorizează în permanenţă evoluţia cotelor şi a debitelor Dunării, având pregătite forţe, mijloace şi materiale, pentru a interveni în orice moment dacă situaţia o va impune.

La nivelul C.J.S.U. Giurgiu, Preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă-Prefectul judeţului, doamna Nina Carmen Crişu a dispus către C.L.S.U. riverane fluviului Dunărea, Direcţiei Silvice Giurgiu, A.N.I.F.-U.A. Giurgiu, societăţilor comerciale deţinătoare de lucrări hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor, precum şi societăţilor comerciale care desfăşoară activităţi pe fluviul Dunărea următoarele măsuri:

-monitorizarea permanentă a  fenomenelor vizate;

-verificarea funcţionării fluxului informaţional operativ decizional;

-pregătirea şi angrenarea forţelor şi mijloacelor de intervenţie pentru a participa la acţiunile de limitare şi înlăturare a efectelor eventualelor inundaţii;

-supravegherea digurilor de apărare împotriva inundaţiilor, în special în zonele critice (zonele de traversare a conductelor, zonele în care la viiturile anterioare s-au produs infiltraţii pe sub/prin dig);

-întreruperea alimentării cu energie electrică a obiectivelor aflate în zonele inundabile;

-evacuarea bunurilor şi obiectivelor aflate în administrare şi amplasate în zonele inundabile;

-asigurarea funcţionării la capacitate a amenajărilor de desecare din incintele îndiguite în vederea evitării unor eventuale inundaţii din ape interne către A.N.I.F.-Unitatea de Administrare Giurgiu;

-supravegherea lucrărilor de traversare a digurilor longitudinale de către conductele staţiilor de pompare aflate în administrarea A.N.I.F. Filiala Teritorială de Îmbunătăţiri Funciare – Teleorman – Neajlov – Unitatea de Administrare Giurgiu;

-evacuarea utilajelor, depozitelor de material lemnos şi a altor obiective existente în zona dig-mal.

De asemenea, prin ordin de prefect, s-au constituit două comisii mixte de monitorizare a stării tehnice a digurilor de apărare împotriva inundaţiilor de la Dunăre, formate din reprezentanţi ai S.G.A. Giurgiu, I.S.U. “Vlaşca” Giurgiu, A.N.I.F. Filiala Teritorială de Îmbunătăţiri Funciare – Teleorman – Neajlov – Unitatea de Administrare Giurgiu, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Giurgiu, fiecare comisie având traseul Giurgiu-Greaca, respectiv Giurgiu-Pietroşani.

 

Având în vedere avertizările meteorologice COD PORTOCALIU pentru ninsoare abundentă, strat de zăpadă consistent, temporar viscol şi vizibilitate scăzută, în cadrul ședinței extraordinare desfășurate astăzi la ora 16.00 la sediul prefecturii Giurgiu, C.J.S.U. a hotărât, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean, suspendarea cursurilor pentru ziua de vineri în unitățile școlare de pe întreg teritoriul județului Giurgiu.

Măsura are caracter proactiv și preventiv, având ca scop primordial protejarea copiilor de efectele manifestărilor extreme menționate în avertizările A.N.M.

 

De asemenea, tot în scop preventiv s-a adoptat măsura transportului persoanelor care erau planificate pentru efectuarea dializei în ziua de vineri, în municipiu, transportul acestora urmând a se face în cursul zilei de joi, pentru evitarea deplasării în condiții meteo nefavorabile.”

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER