31 martie 2025

Distribuie articolul pe

Facebook

BIROUL ELECTORAL CENTRAL A STABILIT REGULI CLARE PENTRU CAMPANIA ELECTORALĂ ȘI SCRUTINUL PREZIDENȚIAL

Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat, miercuri, măsurile adoptate pentru buna desfăşurare a campaniei electorale la alegerile prezidenţiale din luna mai. Printre acestea se numără stabilirea autorităților și instituțiilor competente în gestionarea plângerilor legate de campanie și interdicția de a acorda sau promite beneficii pentru participarea la vot sau pentru o anumită opțiune de vot.

Reguli privind finalizarea campaniei electorale

Potrivit deciziei BEC, campania electorală va începe pe 4 aprilie, de la ora 00:00, și se va încheia pe data de 3 mai, ora 07:00.

Dacă se va organiza un al doilea tur al alegerilor, campania electorală va începe de la data validării rezultatelor primului tur de către CCR și se va încheia pe data de 17 mai, ora 07:00. După încheierea campaniei electorale, BEC a anunțat că este interzisă continuarea propagandei electorale, din care fac parte:

  • afişarea, lansarea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea şi/sau difuzarea de materiale publicitare politice (materiale de propagandă electorală) de orice tip care se referă la alegerile pentru preşedintele României;
  • difuzarea de mesaje electorale care se referă la alegerile prezidenţiale în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice, private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate;
  • sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumiţi candidaţi

„După încheierea campaniei electorale, menţinerea conţinutului cu caracter electoral care a fost publicat pe durata campaniei electorale pe pagini de internet şi pe platforme online de socializare şi care rămân afişate pe respectivele pagini sau aplicaţii, fără a fi promovate, nu constituie acţiune de continuare a propagandei electorale după încheierea campaniei electorale, cu excepţia versiunii respectivului material care a fost redistribuită ulterior încheierii campaniei electorale”, au mai precizat reprezentanții BEC.

Transmiterea de mesaje text sau audio-video care urmăresc influențarea opțiunii de vot, considerată propaganda electorală

BEC a decis că, între încheierea campaniei electorale și finalizarea votării, organizatorii și participanții la evenimente nu pot desfășura acțiuni de propagandă electorală. Transmiterea de mesaje text sau audio-video care urmăresc influențarea opțiunii de vot este considerată continuare a propagandei electorale după încheierea campaniei.

„Toate materialele publicitare politice trebuie evidenţiate conform Hotărârii Autorităţii Electorale Permanente nr. 9/2025 privind modul de promovare, distribuire, publicare sau editare a materialelor publicitare politice utilizate în campania electorală la alegerile prezidenţiale”, se mai arată în document.

Reguli privind materialele de propagandă electorală

BEC interzice utilizarea în scop electoral a vehiculelor inscripționate cu materiale de campanie, a celor care difuzează mesaje audio, precum și organizarea de spectacole, focuri de artificii și utilizarea diverselor forme de publicitate, inclusiv bannere, mesh-uri, corturi, panouri mobile, steaguri și ecrane publicitare.

În preziua și ziua votării, președintele biroului electoral al secției va dispune îndepărtarea materialelor publicitare politice din sediul secției de votare, aceasta fiind realizată imediat de persoanele desemnate de primar.

„În campania electorală pot fi utilizate numai următoarele tipuri de materiale de propagandă electorală:

  • afişe electorale cu dimensiunile de cel mult 500 mm o latură şi 350 mm cealaltă latură;
  • afişele electorale prin care se convoacă o reuniune electorală vor avea 400 mm o latură şi 250 mm cealaltă latură şi vor fi amplasate în locurile speciale pentru afişaj;
  • materiale de propagandă electorală audio sau video, difuzate de mass-media audiovizuală;
  • publicitate în presa scrisă;
  • materiale de propagandă electorală online;
  • broşuri, pliante şi alte materiale tipărite”, a transmis instituția.

Soluționarea plângerilor

BEC a stabilit instituțiile competente pentru gestionarea plângerilor privind campania electorală, acestea fiind, în funcție de specific, BEC, birourile electorale, Curtea Constituțională, CNA, AEP, Poliția Română, Poliția de Frontieră, Jandarmeria și Poliția Locală.

„Plângerile cu privire la campania electorală prin intermediul platformelor online foarte mari se adresează exclusiv Biroului Electoral Central”, se mai arată în document.

Plângerile privind campania online, exceptând cele legate de platformele online foarte mari, vor fi soluționate de birourile electorale județene, de sectoare sau de Biroul electoral nr. 48 pentru secțiile de votare din străinătate.

www.evz.ro

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER