21 iulie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

BULGARII DE LA RUSE STRÂNG SEMNĂTURI ÎMPOTRIVA CONSTRUIRII INCINERATORULUI DE LA GIURGIU

Locuitorii orașului Ruse, din Bulgaria, se mobilizează pe platformele online ca să împiedice construirea unui incinerator pentru deșeuri în orașul Giurgiu, de pe celălalt mal al Dunării, despre care spun că le va polua zona.

Despre înființarea unui incinerator pentru deșeuri în municipiul Giurgiu se pomenește în spațiul public începând din primăvara acestui an, când proiectul de investiție a fost supus dezbaterii publice de către Agenția de Protecție a Mediului Giurgiu.

Puțini au fost giurgiuvenii care și-au manifestat reținerile cu privire la impactul pe care proiectul l-ar putea avea asupra factorilor de mediu și asupra sănătății locuitorilor municipiului de pe malul stâng al Dunării, dat fiind că vizează și incinerarea deșeurilor medicale.

O reacție mai puternică pare a se contura pe malul bulgăresc al Dunării, la Ruse, unde oamenii au lansat pe rețelele de socializare o campanie pentru strângerea de semnături, în baza cărora să poată stopa investiția.

Activiștii bulgari văd incineratorul din Giurgiu ca fiind o posibilă sursă de poluare a întregii zone. Demersul civic a fost inițiat de Krasimira Kirilova, rezidentă în orașul Ruse. Informația a fost transmisă pe Facebook de Vladimir Mitev, jurnalist bulgar vorbitor de limba română, colaborator al mai multor publicații din țara noastră.

„În orașul Ruse se strâng semnături împotriva construirii unui incinerator din Giurgiu. Argumentele semnatarilor sunt legate de poluarea zonei. Se amintește și de poluarea aerului care venea dinspre combinatul de chimie din Giurgiu în perioada socialistă”, scrie Vladimir Mitev.

Conform proiectului prezentat de potențialul investitor, incineratorul care va distruge nu numai deșeuri medicale, ci și resturi animale, dar și de alte tipuri, ar urma să fie construit în zona fostului Combinat Chimic. Printre contestatarii proiectului este și deputatul Alexandru Andrei.

„Ca giurgiuvean, dar și ca parlamentar ce reprezintă acest județ (și, implicit, municipiu), mă opun vehement construirii unui astfel de incinerator la Giurgiu! Consider că acesta ar reprezenta un pericol real pentru toți giurgiuvenii, mai ales că, din documentele prezentate, am înțeles că nu se respectă distanța minimă față de zonele locuite, prevăzută de lege”, a transmis pe Facebook parlamentarul de Giurgiu.

Ruse este al cincilea mare oras din Bulgaria, cu aproape 150.000 de locuitori.

www.adevarul.ro

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER