13 aprilie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

BUNA VESTIRE – TRADIȚII, OBICEIURI ȘI SUPERSTIȚII

Anual, pe 25 martie, creștin-ortodocșii sărbătoresc Buna Vestire, cunoscută în popor şi sub denumirea de Blagoviştenie. Acestei sărbători îi sunt specifice o serie de tradiții și superstiții menite să le aducă noroc, bunăstare şi sănătate celor care le respectă.

Lucruri permise și interzise. Tradițiile și superstițiile zilei

Trebuie să fii cu inima deschisă, bucuros şi să eviţi certurile. În caz contrar, certurile și ghinionul se vor ține lanț.

Fetele nemăritate trebuie să numere de câte ori cântă cucul în acea zi, sau dacă îi pune păsării o întrebare. În cazul în care cucul nu răspunde, nunta nu va avea loc în acel an.

Trebuie îmbrăcate haine curate şi cu bani în buzunare.

Nu trebuie să dormi pentru zi pentru a nu fi obosit tot anul.

Pe pragul casei trebuie puse pâine şi sare pentru hrana îngerilor, care, astfel, te vor proteja şi îţi vor fi aproape ori de câte ori le vei cere ajutorul.

Se adună toate lucrurile care nu mai fac trebuinţă şi li se dau foc.Semnificația sărbătorii

În această zi, Arhanghelul Gavril a anunțat-o pe Fecioara Maria că va da naștere Fiului lui Dumnezeu. Este, aşadar, o sărbătoare a bucuriei. În această zi, cei care ţin Postul Paștelui au dezlegare la peşte.

În tradiţia populară se spune că 25 martie este prima zi a anului în care începe să cânte cucul. De aceea, i se mai spune și Ziua Cucului. Se crede că această pasăre cântă de la Buna Vestire până la Sânziene, când se îneacă cu orz și nu mai poate cânta, prefăcându-se în uliu și petrecând astfel până la Bună Vestire viitoare.

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER