27 iulie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

”CASE CARE (NU MAI) PLÂNG”…

Este titlul unui proiect a cărui primă fază se derulează, timp de o săptămână, la Giurgiu, având ca scop valorificarea patrimoniului cultural local, proiect derulat de organizația DERPA Giurgiu.

Despre ce este vorba, concret? Explică reprezentanții DERPA, într-o postare pe pagina oficială:

”Problema devalorizarii patrimoniului arhitectural constituie o chestiune de importanta vitala la nivel national, monumentele istorice reprezentand coloana vertebrala a istoriei construite locale si parte definitorie a identitatii nationale. Efectele nesolutionarii acesteia se observa la scara locala, cu aceeasi simptomatica la nivel national: dezvoltarea urbana haotica, incoerenta vizuala a zonelor construite protejate, folosirea necorespunzatoare a spatiilor cu statut de monument istoric, dezvoltarea unor arii destructurate (cresterea delincventei), in congruenta cu scaderea interesului turistic zonal. Cauzele principale ale problemei sunt clasabile in 4 ramuri conexe, de natura sociala, economica, legislativa si culturala.

Deși aflat la aprox. 60km de capitală, Giurgiu, oraș purtător al unui fond patrimonial dens și variat, avansează timid, fără ecouri semnificative regionale, naționale sau europene. Micii giurgiuveni, ajunși adulți, urmează calea Bucureștiului spre o educație ‘aleasă’, unii ajung să rătăcească pe meleaguri europene, alții se stabilesc în metropolele României. Dar de ce nu am inversa această rută? De ce nu am încerca să dezvoltăm aici un ‘teren de joacă’ intrigant la nivel european?

Pornind de la existența deschiderii din partea Primăriei Giurgiu pentru desfășurarea de acțiuni de valorificare a patrimoniului cultural local, demarăm o nouă initiativa de inventariere a moștenirii culturale giurgiuvene, in cadrul unui atelier ce vizează analiza, documentarea și promovarea patrimoniului cultural giurgiuvean la nivel național și dezvoltarea de acțiuni regionale în acord cu tendințele actuale internaționale pentru valorificarea eficientă a potențialului existent.

Realizarea dublului inventar ‘Case Care [Nu mai] Plâng’ urmează a se desfășura în perioada 09 – 16 noiembrie în cadrul unui program de colaborare internațională, cu participarea unui grup de 18 studenți masteranzi și doctoranzi provenind din zone disciplinare conexe studiului urban. Această acțiune desfășurată sistematic, pe întreg teritoriul orașului, stradă cu stradă, va permite identificarea și repertorierea imobilelor degradate și a modelelor de bună practică în reabilitare. Din analiza situațiilor complementare, vom identifica caracteristicile patrimoniale specifice locului.”

imagine: foto Arcanu

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER