24 noiembrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

CÂTE SIRENE DE ALARMĂ FUNCȚIONEAZĂ LA GIURGIU?

După cum se știe, după doi ani de pauză, IGSU a reluat, începând cu 1 martie, exercițiile de testare a sirenelor de alarmare publică, iar primele rezultate arată că aproximativ 15% din totalul sirenelor la nivel național sunt nefuncționale.

Cel puțin asta reiese din datele IGSU, ai cărui reprezentanți anunță că pe 1 martie ”au fost activate 7.150 de sirene electronice și electrice din totalul celor 7.539 existente la nivel național. Cu acționare centralizată au fost 3.000 din cele 3.070 și cu acționare locală 4.150 din cele 4.469 existente.

Din totalul celor acționate în cadrul exercițiului, 1.076 nu au fost operative și se impune verificarea lor și repararea lor. Asta înseamnă că 85% din sirenele acționate au funcționat, iar 15% necesită reparații. La următorul exercițiu să fie testate din nou”.

Situația este asemănătoare și la Giurgiu, unde, conform datelor ISU, circa 15% din totalul sirenelor sunt nefuncționale:

”La nivelul județului  există 118 mijloace de alarmare publică. Dintre acestea, 84 sunt electronice (pot emite și mesaje de avertizare locale) și 34 sunt electrice (pot emite doar semnale acustice).

Din numărul total, 85,3% sunt operative (funcționale), iar 14,7% sunt nefuncționale, cele mai multe situându-se în mediul rural.

În conformitate cu prevederile art. 27 din Legea nr. 481/2004 privind protecția civilă, primarul are atribuția de a urmări realizarea, întreținerea și funcționarea legăturilor și a mijloacelor de înștiințare și alarmare în situații de protecție civilă.

Periodic, ISU transmite adrese către Comitetele Locale pentru Situații de Urgență pentru stabilirea măsurilor necesare în vederea introducerii în stare de operativitate a mijloacelor de avertizare/alarmare a populației și includerea în bugetul anual propriu a fondurilor necesare desfășurării activităților de protecție civilă”.

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER