Vă aducem la cunoștință că în perioada 17 – 31 decembrie 2024 și-a desfășurat activitatea o comisie mixtă de control, constituită prin Ordin al prefectului, cu scopul verificării operatorilor economici la nivelul județului Giurgiu, în contextul sărbătorilor de iarnă,
Comisia a fost coordonată de către reprezentantul Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Giurgiu, iar din componeța sa au făcut parte reprezentanți ai: Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Giurgiu, Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Giurgiu, Direcției de Sănătate Publică Giurgiu, Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu.
Concret, verificările au fost efectuate în piețe, târguri, oboare de animale.
De asemenea, au fost verificate reţelele de desfacere şi valorificare a cărnii de porc şi comerţul stradal din judeţul Giurgiu.
Obiectivele comisiei mixte de control au fost de apărare a sănătății și siguranței alimentare a consumatorului, prin verificarea unităților de desfacere și valorificare a cărnii de porc în special, a altor produse de origine animală și non-animală, precum și prin verificarea informării corecte a caracteristicilor produselor și serviciilor de care beneficiază consumatorul.
Verificările efectuate de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Giurgiu au vizat agenții economici – persoane juridice, urmărindu-se existența autorizării activității desfășurate, felul produselor oferite, proveniența acestora, modul de aprovizionare, transport, depozitare, manipulare, încadrarea în termenul de valabilitate și păstrarea caracteristicilor calitativ – organoleptice.
Reprezentanții D.S.V.S.A. Giurgiu au întocmit un număr de 7 procese verbale de constatare (la 6 unități supermarket și la 1 unitate magazin comercializare carne și alte produse de origine animală).
La nivelul unităților supermarketuri a fost urmărit modul de depozitare al produselor (depozitarea pe raioane separate, monitorizarea temperaturii în spațiile frigorifice prin existența termogramelor etc.).
Menționăm că la una dintre aceste unități erau depozitate în același spațiu pește și carne de pasăre vrac, motiv pentru care a fost aplicată o amendă contravențională în valoare de 5.000 lei, conform H.G. nr. 984/2005, iar remedierea deficienței a fost efectuată în timpul controlului.
La o altă unitate supermarket depozitarea produselor era neconformă, în sensul că în spațiile frigorifice cu produse de origine animală se aflau pește și produse vegetale, motiv pentru care a fost aplicată o amendă contravențională în valoare de 5.000 lei.
În ceea ce privește controalele efectuate de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Giurgiu, acestea s-au axat pe respectarea normelor din domeniul sănătății publice.
În urma verificărilor au fost aplicate 2 amenzi contravenționale în valoare totală de 5.000 lei pentru nerespectarea prevederilor H.G. nr. 857/2011 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de domeniul sănătății publice.
Totodată, reprezentanții Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Giurgiu au efectuat 5 acțiuni de control, care au vizat modul de respectare de către operatorii economici a prevederilor O.G. nr. 21/1992, cu modificările și completările ulterioare, privind protecția consumatorilor.
În urma controalelor au fost întocmite 5 procese verbale de constatare a contravenției, prin care au fost aplicate 5 amenzi contravenționale în valoare de 12.000 lei. Au fost dispuse și 4 măsuri complementare de oprire definitivă de la comercializare a produselor neconforme (în valoare de 809 lei) și 1 măsură complementară de oprire temporară de la comercializare a unor produse alimentare (în valoare de 210 lei) până la remedierea deficiențelor constatate.
Abaterile constatate au fost următoarele: preparate din carne cu ambalaj deteriorat și scurgeri de conținut, prăjituri fără informații privind valorile nutriționale, produse cu data durabilității minimale depășită, produse alimentare cu ambalaje deviate, deteriorate și preparate din carne fără elemente de identificare și caracterizare.
Purtător de cuvânt al Instituției Prefectului județul Giurgiu,
Teodora Nicolau